'Alleen met goed gevulde tank naar Frankrijk'
© AFP

'Alleen met goed gevulde tank naar Frankrijk'

AMSTERDAM - Lege tankstations, geblokkeerde snelwegen en afgesloten raffinaderijen. De chaos in Frankrijk is compleet door de stakingen tegen de pensioenhervormingen. Net nu het in Nederland herfstvakantie is.

Veel Nederlanders hebben juist deze week een weekendje Parijs of een trip naar Eurodisney in de planning staan. Maar is het niet beter om Frankrijk te mijden?

'De ANWB heeft al honderden telefoontjes gekregen van Nederlanders die op vakantie zijn in Frankrijk', zegt Annelies Tichelaar, woordvoerder van de ANWB. 'Ook  worden we gebeld door mensen die van plan zijn op vakantie naar Frankrijk te gaan.'

Geen Nederlander gestrand
Het mijden van Frankrijk lijkt nog niet nodig. De ANWB adviseert  om de tank goed te vullen bij de grens met België en Luxemburg.  'Laat het er in ieder geval niet in Frankrijk op aan komen', zegt Tichelaar.

Vooralsnog  zijn er nog geen Nederlanders gestrand. 'Mocht dat wel gebeuren dan zullen we zorgen dat de ze naar de garage worden gesleept. En dan is het een kwestie van geduld. Alles hangt van de bevoorrading af.'

Onduidelijk
De situatie in Frankrijk is onduidelijk. 'Wat precies waar te krijgen is weten we niet.' De verhalen dat in Bretagne en Normandië helemaal geen brandstof meer te krijgen is, kan de ANWB niet bevestigen. 'De meeste tankstations langs de snelwegen en de tolwegen hebben nog brandstof.'

Bijkomend voordeel voor veel Nederlanders is dat de 90 procent van de Fransen op Diesel rijdt. De benzine is dus minder snel op.

Belangrijkste advies voor Nederlanders die zich niet laten afschrikken door de Franse malaise: gebruik het gezonde verstand en ga niet pas tanken als het lampje brandt.