Een legale partij vuurwerk wordt gecontroleerd door de dienst Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu tijdens een vuurwerkcontrole langs de Duitse grens.
Een legale partij vuurwerk wordt gecontroleerd door de dienst Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu tijdens een vuurwerkcontrole langs de Duitse grens. © ANP

Inspectie kondigt bezoek aan: 'Wij vallen een bedrijf niet onverwacht lastig'

Inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vrezen dat er door bedrijven en organisaties zaken worden weggemoffeld nu de dienst onlangs heeft besloten controles altijd van tevoren aan te kondigen. Volgens de ILT-directie is het aankondigen van de controles vooral efficiënt, maar inspecteurs voelen zich met het beleid 'niet meer serieus genomen'.

Naast de taxibranche controleert de ILT ook asbestgerelateerde bedrijven, woningcorporaties, bedrijven die afval inzamelen en transportbedrijven

Dat blijkt uit stukken die zijn opgestuurd naar Publeaks, de klokkenluiderssite van een aantal media, waaronder de Volkskrant, waarop zaken anoniem aanhangig kunnen worden gemaakt. In een verslag van de vergadering van het directieteam van de ILT van 15 juli wordt het besluit gemeld inspecties voortaan altijd aan te kondigen.

'Deze keuze dient de klantgerichtheid - wij vallen een bedrijf niet onverwacht lastig en een bedrijf kan zich voorbereiden - en onze eigen efficiency - inspecteurs hoeven niet te wachten op spullen of boekhoudingen', staat in het verslag.

'Dingen worden weggewerkt'
In de notulen wordt opgemerkt dat 'sommigen binnen onze inspectie' bevreesd zijn dat met deze werkwijze 'dingen worden weggewerkt'. 'Als dat de naleving ten goede komt, dan is dat alleen maar prima', vervolgt het verslag. 'Als er reden voor wantrouwen is, dan kunnen we vrijwel alles nalopen in de boekhouding.'

De ILT ontstond in 2012 uit een samenvoeging van de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de VROM-inspectie. Naast de taxibranche controleert de dienst ook asbestgerelateerde bedrijven, woningcorporaties, bedrijven die afval inzamelen en transportbedrijven. Bij al deze bedrijven worden inspecties voortaan vooraf aangekondigd, aldus de melding bij Publeaks. Volgens het bericht heeft de inspecteur-generaal van de ILT, Jenny Thunnissen, 'een obsessie voor convenanten'. Het is al voorgekomen dat inspecteurs in gelijke gevallen convenanthouders laten wegkomen met overtredingen, terwijl bedrijven die geen convenant hebben wel worden beboet, aldus de melding.

Niet iedereen is tevreden met de ingeslagen weg, waardoor enkele inspecteurs deze manier van leidinggeven als autoritair ervaren

ILT

'Autoritaire stijl van leidinggeven'
Verder wordt geklaagd over een 'autoritaire stijl van leidinggeven' en 'afnemende waardering van het management voor inhoudelijke kennis van medewerkers'. Die klachten zijn voor Thunnissen pikant. Ze moest in 2008 weg als inspecteur-generaal van de Belastingdienst na een reeks klachten over het functioneren van de dienst. Daarna kreeg ze haar huidige baan.

In een reactie laat de inspectie weten dat 'objectcontroles' op de weg, het spoor, op zee en in de lucht wel vrijwel altijd onaangekondigd zijn. De inspectie zegt verder te weten dat 'niet iedereen tevreden is met de ingeslagen weg, en dat daardoor enkele inspecteurs deze manier van leidinggeven als autoritair ervaren'. De directie zegt daarover met hen in gesprek te blijven.