De Volkskrant is Europees 'Newspaper of the year'
© Volkskrant magazine

De Volkskrant is Europees 'Newspaper of the year'

De Volkskrant is uitgeroepen tot de mooiste landelijke krant van Europa. Een jaar lang mag de krant het logo 'European Newspaper of the year' voeren.

Newspaper of the year is de belangrijkste ontwerpprijs voor Europese kranten. Aan de competitie deden in totaal 211 kranten mee uit 25 landen. De Leeuwarder Courant werd uitgeroepen tot mooiste regionale krant, het Noorse Hallingdolen tot mooiste lokale krant en het Duitse Welt am Sonntag tot mooiste weekkrant.

De 12-koppige jury prijst de Volkskrant vanwege de 'hoogwaardige inhoud in een moderne, magazine-achtige lay-out'. De jury was vooral gecharmeerd van de voorpagina van de krant, maar ook van de covers van V en van Uitgelicht, de rubriek in het hart van de krant waar veel ruimte is voor bijzondere fotografie.

Lovende woorden
De Volkskrant stapte in 2010 over op half-formaat en veranderde daarmee ook van karakter. De krant zoekt continu naar nieuwe manieren om een verhaal te vertellen. Die transformatie wordt door de jury geprezen. 'Foto's, infographics en alternatieve verhaalvormen worden zeer professioneel ingezet.'

Ook de lezers weten dat te waarderen. Het marktaandeel van de krant is sindsdien gestegen. 'In veel Europese landen hebben de landelijke kwaliteitskranten een grote hoeveelheid tekst en geen gevoel voor humor. De Volkskrant is heel anders', schrijft de jury.

'Wij blozen van zulke lovende woorden', zegt hoofdredacteur Philippe Remarque. 'De prijs is een fijne stimulans om elke dag een mooie en krachtige krant te maken.'

De prijs wordt sinds 1999 uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder andere The Guardian, Corriere della Sera, Politiken, Die Welt, Trouw en De Morgen.