De kust voor Petten, waar veel meer gifgas uit de Eerste Wereldoorlog is aangetroffen dan tot nu toe werd aangenomen.
De kust voor Petten, waar veel meer gifgas uit de Eerste Wereldoorlog is aangetroffen dan tot nu toe werd aangenomen. © EPA

Meer gifgas dan gedacht voor Vlaamse kust

Voor de Vlaamse kust bij Heist en Zeebrugge is veel meer gifgas uit de Eerste Wereldoorlog (1914-18) gedumpt dan tot nu toe werd aangenomen. Het gaat om honderdduizenden gevaarlijke gasgranaten, vooral van Duitse makelij.

Dat stellen Belgische wetenschappers die vrijdagmiddag in Bredene hun bevindingen presenteerden. Zij bekeken historische overheidsdossiers die nooit eerder waren onderzocht.

Volgens de overlevering zijn kort na de oorlog op een zandbank bij Heist 35.000 ton ongebruikte granaten gedumpt: twee derde gewone munitie en een derde gifgas. Deze cijfers zijn op drijfzand gebouwd, aldus de onderzoekers. Want uit de documenten blijkt dat gewone granaten aan land in kuilen tot ontploffing werden gebracht. De chemische munitie daarentegen werd niet vernietigd om verspreiding van giftige dampen te voorkomen.

Op de zandbank zijn dan ook hoogstwaarschijnlijk uitsluitend gifgasgranaten gedumpt, stellen de onderzoekers. De documenten geven echter geen uitsluitsel over het precieze aantal granaten.