Portret van advocate Liesbeth Zegveld
Portret van advocate Liesbeth Zegveld © ANP

Advocaat Zegveld blij met brede erkenning voor weduwen Indonesië

Bij de excuses die Nederland donderdag heeft aangeboden voor de standrechtelijke executies in het voormalig Nederlands-Indië overheerste het Nederlandse belang. Dat zei advocate Liesbeth Zegveld die de tien weduwen van Zuid-Sulawesi bijstaat. 'Maar mijn eerste gevoel is toch dat ik blij ben met het feit dat er nu een brede regeling is.'

Ambassadeur Tjeerd de Zwaan bood de excuses namens de regering aan in Jakarta. De vrouwen zelf waren daarbij niet aanwezig, alleen enkele familieleden. De ambassadeur is van plan volgende week naar Zuid-Sulawesi te gaan om daar alsnog persoonlijk met de weduwen te spreken.

Begin augustus werd bekend dat de vrouwen ieder 20.000 euro krijgen. Excuses waren ook onderdeel van de schikking. Zegveld stelt vast dat de excuses binnen de grenzen van het vonnis van de rechtbank blijven. Niets meer, niets minder.

'Er is nu wel brede erkenning dat het niet incidenteel fout is gegaan', aldus Zegveld donderdagochtend. 'Deze weduwen zijn niet een uitzondering, er was een patroon van standrechtelijke executies. Het was militair-politiek beleid om op deze manier orde op zaken te stellen.' Wel vindt de advocate dat bij de bepaling van tijd en plaats van het uitspreken van de excuses de belangen van Den Haag 'duidelijk boven die van de weduwen gingen'.