Bewoners kijken naar het rijzende water in de Bow, een rivier in Calgary.
Bewoners kijken naar het rijzende water in de Bow, een rivier in Calgary. © REUTERS

Centrum Calgary geëvacueerd wegens noodweer

Het centrum van Calgary, met meer dan een miljoen inwoners de vijfde stad van Canada, is vrijdag volledig ontruimd wegens hevige regenval en overstromingen. Autoriteiten hebben de gehele binnenstad afgesloten.

Tienduizenden Canadezen hebben inmiddels hun woningen moeten verlaten vanwege grote overstromingen in het westen van Canada. De omgeving van Calgary, de grootste stad van de provincie Alberta, is zwaar getroffen. Er zijn geen meldingen van doden of gewonden.

Burgemeester Naheed Nenshi raadde alle inwoners van andere delen van de stad aan om de hele dag thuis te blijven. Scholen en kantoren bleven dicht. Wegen en bruggen zijn weggespoeld in zuidelijke delen van de provincie Alberta, meldden plaatselijke media. Olievelden en gaspijpleidingen worden vooralsnog niet bedreigd door het water.

De problemen zijn ontstaan door hevige regenval: in twee dagen tijd viel meer dan 100 millimeter water, waardoor veel rivieren buiten hun oevers zijn getreden. 'In de bergketens rond Canmore is in anderhalve dag tijd 220 milllimeter regen gevallen. Zoveel regen krijgen we normaal in een half jaar te verwerken. Met zo'n hoeveelheid water hebben we nog nooit te maken gehad', zei Chris Scott van The Weather Network.