Syrische rebellen gijzelen 20 blauwhelmen
© YouTube

Syrische rebellen gijzelen 20 blauwhelmen

Gewapende mannen hebben ongeveer 20 VN-blauwhelmen gegijzeld op de door Israël bezette Syrische Golanhoogten. Dit hebben de Verenigde Naties woensdag meegedeeld. De volkerenorganisatie heeft een team ter plaatse gestuurd om naar een oplossing te zoeken.

De gijzeling werd woensdag eerst wereldkundig gemaakt met een video op YouTube. De VN in New York hebben de gijzeling op de door Israël bezette Syrische Golanhoogten later bevestigd. Onder de 20 gegijzelden zijn geen Nederlanders, zo zei een woordvoerder van Defensie. Er zijn wel 11 Nederlandse militairen actief in het gebied.

Een man in de video zegt dat hij van de 'Martelaren van Yarmouk' is, en dat het konvooi niet wordt vrijgelaten totdat de militairen van Assad zich hebben teruggetrokken tot het dorp Jamla. Hij beschuldigt de VN ervan dat zij het Assad-bewind eerder hebben geholpen om de rebellen uit Jamla te verdrijven.

Veiligheidsraad
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de gijzeling van de blauwhelmen in Syrië woensdag veroordeeld. De raad eiste bij monde van zijn voorzitter bij toerbeurt, Vitaly Tsjoerkin, hun onmiddellijke vrijlating.

De Russische VN-ambassadeur bevestigde dat de vredessoldaten in handen zijn van Syrische rebellen. De groep Martelaren van Yarmouk heeft zich volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eerder schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Zo executeerde de groep gevangen militairen van het Syrische regeringsleger en plaatste vervolgens een filmpje op internet.

Tsjoerkin herinnerde eraan dat de blauwhelmen ongewapend zijn. 'Zij hebben niets met het lopende conflict in Syrië te maken', aldus de Rus. 'Dit is een zware minachting van de VN. Kennelijk willen sommige groepen per se de geografische grenzen van het Syriëconflict oprekken.'

Israël bezette de Golanhoogten in 1967. Volgens een bestandsakkoord uit 1973 moeten Syrische militairen wegblijven uit een bufferzone tussen het bezette gebied en de rest van Syrië. In die bufferzone patrouilleert een VN-vredesmissie.