Billy Six op een persconferentie in Berlijn, na zijn vrijlating.
Billy Six op een persconferentie in Berlijn, na zijn vrijlating. © AP

Gevangen journalist hoorde martelingen in Syrische cel en zag plassen bloed in de hal

Een Duitse freelance journalist die illegaal in Syrië was, vroeg zich al af waarom de mannen die hem op een motor passeerden van die drukke handgebaren naar hem maakten. Enkele ogenblikken later besefte hij dat ze hem probeerden te waarschuwen voor de Syrische soldaten, die iets verderop opgesteld stonden.

Hij kon zich niet meer omdraaien. Billy Six werd gearresteerd en heeft twaalf dagen in Syrische gevangenschap doorgebracht, tot hij dinsdag werd overdragen aan Russische diplomaten in Damascus die hadden geholpen om hem vrij te krijgen.

De journalist vertelde woensdag wat er met hem gebeurd was. Hij werd ter plekke in de boeien geslagen en naar een militair kamp gebracht. Daarvandaan is hij overgebracht naar een gevangenis in Hama, waar hij twaalf dagen lang werd vastgehouden. Tijdens de verhoren werd hij geblinddoekt en er werd gedreigd dat hij zou worden geslagen.

's Nachts hoorde Six hoe andere gevangenen werden gemarteld en hij heeft grote plassen bloed op de vloer van de hallen zien liggen. Hij denkt dat zijn Duitse paspoort hem waarschijnlijk heeft beschermd tegen dergelijk misbruik.

Thee
Six, die schreef voor het Duitse tijdschrift Junge Freiheit, zei dat hij meestal alleen werd opgesloten en zijn familie of werkgever niet kon vertellen dat hij nog leefde. Hij kreeg weer hoop op een goede afloop toen een van de soldaten hem op een gegeven moment een kop thee aanbood.

De journalist kwam Syrië in augustus illegaal via Turkije binnen nadat de autoriteiten hem een journalistenvisum hadden geweigerd. Eenmaal in het land, lukte het hem om enkele verhalen door te sturen vanuit de noordelijke provincie Idlib, die grotendeels in handen is van de rebellen. Hij besloot door te reizen naar Hama, en daar de stad Tremseh te bezoeken, waar in juli een enorme slachting van burgers heeft plaatsgevonden. Hij was hier naartoe onderweg toen hij werd opgepakt.

Na twaalf dagen werd Six overgeplaatst naar een gevangenis in de hoofdstad Damascus  en al die tijd, vertelt hij, werd hij ervan beschuldigd een terrorist of een spion te zijn. 'Ik probeerde beleefd te blijven en een relatie te ontwikkelen met de bewakers en verhoorders', zegt hij.'Ze hebben gedreigd me te slaan, maar dat hebben ze nooit gedaan.'

Six snapte heel goed dat ze achterdochtig waren. 'Ik was hun land tenslotte illegaal binnengekomen en had tijd doorgebracht met de rebellen.' Hij probeerde zijn hoofd helder te houden door ideeën voor verhalen op de muur van zijn cel te schrijven en oefeningen te doen, maar er waren dagen dat de angst hem naar de keel greep en hij vreesde dat de Syriërs hem zouden laten verdwijnen en ontkennen dat ze hem ooit hadden opgepakt.  
 
Vorige week donderdag besefte hij dat er aan zijn vrijlating werd gewerkt. 'Plotseling kreeg ik acht boterhammen en mocht ik mezelf met warm water wassen. Later gaven ze me mijn paspoort terug, brachten me naar een auto en zeiden: 'Je gaat terug naar Duitsland.'