Nikos Anastasiadis na het verlaten van het stembureau.
Nikos Anastasiadis na het verlaten van het stembureau. © AFP

Pro-Europese Anastasiadis wint verkiezingen Cyprus

De conservatieve politicus Nikos Anastasiadis (66) is de grote winnaar in de eerste ronde van de Cypriotische presidentsverkiezingen. Nu alle stemmen zijn geteld, blijkt dat hij 45,5 procent van de stemmen kreeg. Ondanks de ruime voorsprong, moet Cyprus nog wel naar de stembus voor een twee ronde.

De verkiezingen in Cyprus krijgen veel internationale aandacht omdat het land een noodlening van ruim 17 miljard heeft aangevraagd bij de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

Cyprus is namelijk zo goed als failliet. De drie instellingen hebben de geplande miljardenhulp aan het eiland uitgesteld tot na de verkiezingen, omdat ze eerst willen weten wie de geëiste bezuinigingen straks moet uitvoeren. Ze hopen bovendien dat de nieuwe president meegaander zal zijn dan de vertrekkende president Christofias. Experts vrezen dat een Cypriotisch bankroet de onzekerheid over de euro opnieuw zou kunnen aanwakkeren.

Anastasiadis staat bekend als een pro-Europese politicus. Tijdens de campagne zei hij op zoek te zijn naar een 'nieuwe start' voor het land.

Anastasiades laat zijn linkse rivaal Stavros Malas (26,9 procent) achter zich. Die werd gesteund door de communistische partij van de huidige president. Malas is wel door naar de tweede ronde. Dat geldt niet voor de onafhankelijke kandidaat George Lillikas die 25 procent van het electoraat voor zich wist te winnen.