Screenshot van Julio Poch in een Argentijnse rechtbank op 29 november 2012.
Screenshot van Julio Poch in een Argentijnse rechtbank op 29 november 2012. © REUTERS

Nederland steunt verzoek vrijlating Julio Poch

Nederland ondersteunt het verzoek van advocaat Geert-Jan Knoops om de voorlopige hechtenis van Julio Poch te schorsen. Het proces tegen de voormalige piloot van Transavia begint maandag in Buenos Aires.

Poch wordt ervan verdacht zogenoemde dodenvluchten te hebben uitgevoerd. Daarbij werden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) in Argentinië vanuit vliegtuigen in zee gegooid. Hij zit al 3 jaar in voorarrest.

In KRO's Brandpunt vraagt Poch zondagavond minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken hem te helpen. Die zegt dat toe, blijkt uit een verklaring van het ministerie.

'De ambassadeur in Buenos Aires zal de Argentijnse autoriteiten laten weten dat Nederland op humanitaire gronden het verzoek om schorsing van de voorlopige hechtenis ondersteunt. Het ministerie heeft de heer Knoops hierover geïnformeerd op 13 februari', aldus Buitenlandse Zaken.

Oud-piloot Poch krijgt deze week de kans het bewijs dat de Argentijnse justitie tegen hem heeft verzameld, te weerleggen. Dat mag hij doen in een openingsverklaring bij de Argentijnse rechtbank. Poch zegt te komen met ontlastend bewijs. 'Het is een heel speciaal moment. Ik vind het heel moeilijk dat ik voor de rechter moet staan en moet vechten voor mijn leven. Echt vechten voor mijn leven', zegt hij in Brandpunt.