Een vrouw met een Australische krant met een grote foto van Ben Zygier, of 'gevangene X'.
Een vrouw met een Australische krant met een grote foto van Ben Zygier, of 'gevangene X'. © AFP

Netayahu steunt geheime dienst na zaak 'gevangene X'

De Israëlische premier Bejamin Netanyahu heeft zondag de geheime diensten en veiligheidsdiensten verdedigd. Hij deed dat in zijn eerste publieke optreden na de spionageaffaire rond 'gevangene X'.

Volgens de minister-president valt de diensten niets te verwijten, omdat ze handelden onder supervisie van de Israëlische autoriteiten. 'Laat de veiligheidsdiensten hun werk doen, zodat we in vrede en veiligheid kunnen blijven leven in Israël', zei Netanyahu in de eerste kabinetsvergadering sinds de affaire, schreef The Jerusalem Post zondag.

Australië kondigde afgelopen week aan opnieuw de zelfmoord te onderzoeken van een Australiër die in een gevangenis in Israël in 2010 overleed. Het bestaan van de man, gevangene X genoemd, was door de Israëlische overheid en de gevangenis altijd ontkend.

Israël erkende afgelopen week in Australische media voor het eerst dat het een burger met een buitenlandse nationaliteit jarenlang onder een valse naam had opgesloten. Maar zijn rechten zouden niet zijn geschonden. De man zou zelfmoord hebben gepleegd.

De Australische zender ABC meldde dat gevangene X Ben Zygier zou zijn, die had gewerkt voor de Israëlische geheime dienst Mossad.