Julio Poch.
Julio Poch. © REUTERS

Julio Poch gaat onschuld verklaren

Oud-piloot Julio Poch krijgt deze week de kans het bewijs dat de Argentijnse justitie tegen hem heeft verzameld, te weerleggen. Dat mag hij doen in een openingsverklaring bij de Argentijnse rechtbank. De voormalige Transaviapiloot staat terecht in het megaproces over de zogenoemde dodenvluchten. Daarbij werden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) in Argentinië vanuit vliegtuigen in zee werden gegooid.

Poch mag - als alles volgens planning verloopt - maandag zijn betoog houden. Maar zijn advocaat Geert-Jan Knoops houdt er rekening mee dat die mogelijk doorschuift naar donderdag.

Na deze verklaring is het woord aan zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibanez, die zal proberen Poch al direct vrij te krijgen. 'Poch is bereid in te stemmen met de voorwaarde in Buenos Aires te blijven, maar huisarrest is ook een optie', legde Knoops eerder uit.

De oud-piloot werd in september 2009 in Spanje opgepakt. Hij wilde toen zijn laatste vlucht van Valencia naar Nederland uitvoeren. Spanje leverde Poch uit aan zijn vaderland Argentinië.

De zaak tegen Poch kwam aan het rollen nadat hij met collega's op Bali zou hebben gesproken over zijn verleden. Die collega's stapten daarop naar justitie.

Op de aanklacht tegen Poch prijken de namen van 27 vermeende slachtoffers. In het megaproces staan bijna 70 verdachten terecht. De uitspraak laat daarom naar verwachting nog jaren op zich wachten.

Tijdens zijn betoog wil Poch onder andere onderzoek naar zijn logboeken aanhalen. Dat toont volgens Knoops aan dat de piloot nooit kan hebben meegewerkt aan de vluchten des doods. Poch zou namelijk een drukbezet jachtvlieger zijn geweest en niet de tijd hebben gehad het soort toestel te leren vliegen waarmee de dodenvluchten werden uitgevoerd.