Europese economie zakt verder weg
© REUTERS

Europese economie zakt verder weg

De Europese economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar dieper weggegleden in de aanhoudende recessie. Aangevoerd door een sterke krimp van de Duitse economie gingen de eurolanden gemiddeld aanzienlijk sterker achteruit dan in de voorgaande twee kwartalen. In Nederland viel de krimp mee ten opzichte van die in de meeste andere eurolanden.

Gemiddeld werden de economieën van de eurolanden vorig kwartaal 0,6 procent kleiner. Daarmee gaven zij een passend slot aan een somber jaar. In heel 2012 gingen de euro-economieën in doorsnee met 0,5 procent achteruit.

Vorig kwartaal was de krimp opnieuw het sterkst in Zuid-Europa. Portugal noteerde een krimp van 1,8 procent, terwijl Cyprus, Italië en Spanje hun toch al geplaagde economieën nog eens circa 1 procent kleiner zagen worden. Voor Griekenland zijn alleen de cijfers in vergelijking met het laatste kwartaal van 2011 beschikbaar. Op die basis kromp de Griekse economie in het vierde kwartaal met 6 procent. Dat was de kleinste krimp sinds het derde kwartaal van 2011.

De forse krimp (0,6 procent) van de Duitse economie woog het zwaarst op het gemiddelde. Europa's grootste economie bleef lange tijd redelijk bestand tegen alle problemen in de andere landen van de monetaire unie, maar zag haar exportmarkten in de laatste maanden van het jaar toch in hoog tempo opdrogen. Veel economen houden het echter op een tijdelijke terugval. Over het algemeen wordt verwacht dat de Duitse economische motor de komende maanden weer gaat draaien en daarmee ook de andere eurolanden voorzichtig vooruit kan helpen.

Met 0,2 procent bleef de krimp in Nederland relatief beperkt. Daar staat tegenover dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal juist veel sterker terugviel dan die van de meeste andere eurolanden.

Volgens econoom Peter Vanden Houte van ING kan er vanaf het tweede kwartaal van dit jaar een 'zwak herstel' ontstaan. Hij waarschuwt echter ook dat er heel veel fout kan gaan. 'De economische en politieke vooruitzichten in Spanje en Italië blijven onzeker, terwijl de moeizame noodsteun voor Cyprus de vrees voor besmetting weer kan opvoeren. In 2012 werd ook gedacht dat het ergste deel van de crisis achter de rug was.'