Angela Merkel kijkt naar een speelgoedtrein bij een demonstratie van Deutsche Bahn
Angela Merkel kijkt naar een speelgoedtrein bij een demonstratie van Deutsche Bahn © GETTY

Duitse spoorwegen klagen treinenfabrikant aan

Wat AnsaldoBreda is voor de Nederlandse Spoorwegen, is Bombardier voor Deutsche Bahn (DB). De Duitse spoorwegen zijn de aanhoudende problemen met de treinen van het Canadese bedrijf meer dan zat. Volgens de Süddeutsche Zeitung van donderdag heeft DB rechtszaken in Berlijn en München aangespannen tegen de treinenbouwer en eist ze 160 miljoen euro schadevergoeding.

Te lichte assen, te zwakke remmen en constant oponthoud in werkplaatsen door technische defecten hebben de spoorwegen naar de rechtbank gedreven. Problemen doen zich vooral voor bij de meer dan 200 treinen die zijn aangekocht voor regionaal vervoer in het zuiden van Duitsland. Gesprekken met de fabrikant om de problemen te verhelpen, liepen op niets uit. DB zag zich gedwongen een zaak aan te spannen. Wanneer die dient is nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder van het gerechtshof in Berlijn.

Aanhoudende problemen met treinen van de S-Bahn en regionale treinen in München zijn het stadsvervoersbedrijf, dat onder DB valt, een doorn in het oog. De remmen zijn niet sterk genoeg waardoor de treinen al jaren langzamer rijden dan de bedoeling is. Dat leidt al 10 jaar tot vertragingen. Het vervoersbedrijf stapte daarom naar de rechter in München, aldus de krant.