Russische president Vladimir Poetin
Russische president Vladimir Poetin © ANP

Russische activist onder huisarrest geplaatst

Een rechtbank in de Russische hoofdstad Moskou heeft de linkse activist Sergej Oedaltsov zaterdag onder huisarrest geplaatst. Dat heeft de BBC gemeld. De leider van de partij Links Front wordt ervan beschuldigd dat hij in mei vorig jaar heeft meegedaan aan 'massale verstoringen van de openbare orde' bij demonstraties tegen president Vladimir Poetin. Hij zat daarvoor in oktober al vast.

Het huisarrest loopt tot 6 april. Oedaltsov mag de komende 2 maanden zijn huis niet verlaten en niet het internet opgaan zonder toestemming van de autoriteiten. Ook mag hij geen brieven ontvangen en versturen.

Oedaltsov (35) kan bij een veroordeling 4 tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen. Hij heeft de beschuldiging tegengesproken. Volgens hem probeert de regering de oppositie in een kwaad daglicht te stellen. Oedaltsov was deze week bij de herdenkingsdienst in Moskou voor de activist Aleksandr Dolmatov, die op 17 januari in een detentiecentrum in Rotterdam zelfmoord pleegde. Extreem rechtse leden van de partij Een Ander Rusland vielen hem aan, toen hij journalisten te woord stond.

12 activisten van de oppositie zijn in afwachting van hun proces naar aanleiding van de betogingen in mei. Eén is inmiddels daarvoor veroordeeld.