Minister president Mark Rutte is in gesprek met de fractievoorzitters Stef Blok (VVD) en Sybrand Buma (archiefbeeld).
Minister president Mark Rutte is in gesprek met de fractievoorzitters Stef Blok (VVD) en Sybrand Buma (archiefbeeld). © ANP

Kabinet overlegt met CDA over woningmarkt

Het kabinet heeft woensdagochtend voorafgaand aan het debat over het huurbeleid overleg gehad met CDA-leider Sybrand Buma. Minister Blok (Wonen) heeft steun van het CDA nodig om zijn huurplannen door te kunnen voeren. Dat meldt de NOS.

Minister Blok wil de huurverhoging snel door de Eerste en Tweede Kamer loodsen. Dan kunnen de plannen nog voor 1 april in de Eerste Kamer worden behandeld, zodat de extra huurverhogingen voor scheefwoners nog in juli kunnen ingaan. Maar de cruciale steun van het CDA in de Eerste Kamer komt er voorlopig niet. Eerst willen de christen-democraten alle andere woningmarktplannen van het kabinet kennen.

Het CDA wil onder meer dat het binnen 30 jaar verplicht aflossen van hypotheken minder streng wordt. Ook vindt de partij dat de woningcorporaties te zwaar worden getroffen door de verhuurdersheffing die minister Blok ze wil opleggen. Daarbij komt dat de financiële onderbouwing van de heffing inmiddels is verdwenen. Het kabinet zou de woningcorporaties namelijk compenseren doordat zij hogere huren mochten vragen. Dat zou ruim 2 miljard extra huurinkomsten opleveren, had het Centraal Planbureau berekend. Maar dat bleek niet te kloppen.

Blok heeft in een brief aan de Eerste Kamer al geschreven dat hij weinig ziet in de aanpassingen die het CDA voorstelt om de hypotheekrenteaftrek iets te versoepelen. Maar na afloop van het overleg van vanmorgen is duidelijk geworden dat het kabinet nog een aantal variaties op de woningmarktplannen zal doorrekenen. Het is niet duidelijk of de uitkomst van die berekeningen al in het debat wordt meegenomen.