De hoofdonderhandelaar van de FARC bij de vredesgesprekken met de regering, Ivan Marquez
De hoofdonderhandelaar van de FARC bij de vredesgesprekken met de regering, Ivan Marquez © AP

Colombiaanse FARC wil legalisering drugs

De rebellenbeweging FARC heeft de Colombiaanse regering woensdag opgeroepen de kweek van marihuana, papaver en coca te legaliseren, evenals de persoonlijke consumptie van drugs afkomstig van deze planten.

De hoofdonderhandelaar van de FARC bij de vredesgesprekken met de regering, Ivan Marquez, presenteerde het voorstel als onderdeel van het standpunt dat de rebellen innemen in de gesprekken.

'De legalisering van de consumptie samen met een goede scholing van jongeren, zoals dat in het verleden is gebeurd met tabak en alcohol, kan ook met cocaïne worden gedaan', zei Marquez. Hij zei ook dat Colombia, tegelijk met de legalisering, het probleem moet oplossen 'van de boeren die uit economische noodzaak coca verbouwen'.

De FARC heeft lang geld verdiend aan de kweek van coca, het basisingrediënt van cocaïne, om zijn gewapende strijd te financieren. De Colombiaanse en andere regeringen beschuldigen de FARC ervan betrokken te zijn bij illegale drugshandel, waaronder het smokkelen van drugs naar Venezuela. De rebellen ontkennen die beschuldigingen. Deskundigen betwijfelen of voor een vredesakkoord lokale FARC-commandanten die geld verdienen aan de drugshandel overgehaald kunnen worden ermee te stoppen.

President Juan Manuel Santos heeft gezegd open te staan voor een debat over de legalisering van drugs. Hij heeft de Verenigde Staten en andere ontwikkelde landen opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen als grootste consumenten van illegale drugs.