De Amerikaanse ambassade in Ankara, kort na de aanslag
De Amerikaanse ambassade in Ankara, kort na de aanslag © ANP

Turkije identificeert zelfmoordterrorist aanslag Amerikaanse ambassade

De man die vrijdag een zelfmoordaanslag pleegde bij de Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara is met behulp van DNA-testen geïdentificeerd als lid van de linkse beweging DHKP-C. Dat meldden de Turkse autoriteiten zaterdag.

DHKP-C had eerder op de dag de aanslag al opgeëist.

Zelfmoordterrorist Ecevit Sanli blies zichzelf op bij een zij-ingang van het ambassadegebouw. Daarbij kwam een Turkse bewaker om het leven en raakten twee mensen gewond.

DHKP-C is fel anti-Amerikaans en staat zowel in de Verenigde Staten als Turkije op de lijst van terroristische organisaties.

Sanli, die in 1973 werd geboren in de Turkse havenstad Ordu aan de Zwarte Zee, kwam in 1997 in de cel terecht wegens onder meer aanvallen op een politiebureau. Zijn straf werd opgeschort nadat hij ziek was geworden door een hongerstaking. In 2002 werd hij veroordeeld tot levenslang, een jaar later ontvluchtte hij Turkije.

Volgens de Turkse autoriteiten is hij met valse papieren Turkije weer binnengekomen. Turkse media meldden dat hij vanuit Duitsland naar Turkije is gereisd.

Staatszender TRT berichtte zaterdag dat de Turkse autoriteiten drie mensen hebben aangehouden in verband met de aanslag. De aanhoudingen zouden zijn verricht in Istanbul en Ankara.