De bultrug bij Texel leeft nog, maar volgens deskundigen gaat het niet goed met hem.
De bultrug bij Texel leeft nog, maar volgens deskundigen gaat het niet goed met hem. © ANP

Bultrug Johannes niet meer te redden

De bultrug die woensdag strandde en vastzit op zandbank de Razende Bol bij Texel, is niet meer te redden. Er wordt geen poging meer gedaan, zei woordvoerder Kees Brinkman van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in het Radio 1 Journaal. 'De kansen voor overleven zijn heel klein.' De plek waar het dier ligt is volgens hem te ondiep.

Iedereen leeft mee met Johannes, zoals de gestrande bultrug is gedoopt. Een voorbarige naam, want het kan net zo goed een Johanna blijken te zijn. 'De bultrug traant en lijkt de moed op te geven,' twitterde Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Laatste poging
Ecomare deed, in samenwerking met de KNRM, gisteren een laatste poging om de gestrande bultrug te redden. Daarbij werden vijf boten ingezet, en bij wijze van uitzondering ook een helikopter om de redders bij te lichten. 'Iedereen zet alles op alles', twitterde de KNRM. 

Met waterstralen werd zand onder het op een zandbank liggende dier weggespoten, waardoor het dier op een gegeven moment weer bijna onder water lag. Hierop probeerde men de bultrug met een net, via een sleuf, naar dieper water te slepen zodat het op eigen kracht kon wegzwemmen. Die poging strandde toen het net losschoot. 

Naderende einde
De bultrug is woensdag gestrand op zandplaat de Razende Bol bij Texel. Het dier is zo'n 12 meter lang en weegt 20 ton. Donderdagmorgen leefde de walvis nog wel, maar verzwakte snel. Volgens een medewerker van Ecomare was de bultrug toen in een soort slaaptoestand en zou hij niets meer voelen van zijn naderende dood.

Ecomare zei eerder dat de bultrug te zwak was voor een reddingsoperatie. Het dier was al in een soort slaaptoestand en voelde volgens Ecomare niet veel meer van zijn naderende dood. 'Ik heb staan janken bij die walvis, gewoon omdat hij ook lag te huilen', zei een Ecomare-medewerker.

Het natuurcentrum liet later weten dat het dier levendiger oogde dan donderdagmorgen. Hierop werd besloten tot een nieuwe reddingspoging. Mede omdat de vloed hoger was dan normaal. De poging had tot negen uur kans van slagen. Daarna stond het water te  laag.