Palestijnse jongeren demonstreren bij het veiligheidshek dat tussen Gaza en Israël staat, nadat een Palestijnse man vrijdag is doodgeschoten door Israëlische soldaten.
Palestijnse jongeren demonstreren bij het veiligheidshek dat tussen Gaza en Israël staat, nadat een Palestijnse man vrijdag is doodgeschoten door Israëlische soldaten. © AFP

Palestijnse minister: 'Israël schendt bestand'

De schietpartij aan de grens tussen Gaza en Israël waarbij een Palestijnse man om het leven is gekomen, is een schending van het bestand. Dat zegt de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad Malki.

Malki noemde het incident 'een duidelijke overtreding van de overeenkomst'. 'Dit mag niet nog eens voorkomen', zei hij in een gesprek met zijn Italiaanse ambtsgenoot Giulio Terzi.

Volgens een Palestijnse woordvoerder was een groep Palestijnen naar een Israëlische legerjeep gelopen die bij de beschietingen van vorige week onklaar was geraakt. Ze zouden er reserveonderdelen uit hebben willen slopen. Daarop openden de Israëlische soldaten het vuur, aldus de woordvoerder.

Het Israëlische leger zei dat er eerder pogingen zijn ondernomen om vanuit de Gazastrook in Israël te infiltreren en dat de soldaten eerst waarschuwingsschoten in de lucht hadden gelost toen ze de groep Palestijnen zagen aankomen.

Voordat het bestand van kracht werd, was een bufferzone aan de Gazaanse kant van de grens verboden terrein voor de Palestijnen. Iedereen die zich toch binnen de zone liet zien, werd door het Israëlische leger neergeschoten. Sinds het bestand inging, zijn meerdere malen Palestijnen in de zone gesignaleerd.

Vandaag kwamen tientallen Palestijnen op verschillende plekken naar het grenshek. Op sommige plekken daagden ze de Israëlische militairen aan de andere kant van de grens uit.