William en Kate woensdag in Tuvalu, Funafuti
William en Kate woensdag in Tuvalu, Funafuti © AFP

'Blad geeft blootfoto's aan William en Kate'

Het Franse magazine Closer heeft de omstreden toplessfoto's van prins Williams vrouw Kate aan het paar overhandigd. Dat meldden bronnen woensdag.

Het blad gaf de foto's, de digitale bestanden, nadat een Franse rechter Closer dinsdag een publicatieverbod had opgelegd en opdracht had gegeven de foto's in te leveren. Iedere dag dat het blad niet aan die verplichting zou voldoen, levert een boete van 10.000 euro op.

Closer heeft gezegd dat het niet de foto's niet in eigendom heeft. Het tijdschrift heeft plaatjes simpelweg gekocht als exclusieve primeur. De uitgever weigert te zeggen wie de verkoper en fotograaf zijn.
Ondertussen heeft ook een Zweeds blad elf van de controversiële foto's woensdag afgedrukt, terwijl een Deens blad dat donderdag wil doen. Het Zweedse blad was al de vierde uitgave die de foto's gebruikt.

De foto's van Kate met een ontbloot bovenlijf zijn genomen tijdens een vakantie in Frankrijk. Het Britse paar reageerde furieus op de publicatie. Het spande een kort geding aan tegen Closer en deed aangifte bij de Franse politie.