Microsoft-oprichter Bill Gates.
Microsoft-oprichter Bill Gates. © REUTERS

Oudste en jongste op rijkenlijst Forbes zijn familie, en wat andere weetjes

Microsoft-oprichter Bill Gates is nog steeds de rijkste man van de Verenigde Staten, volgens de lijst van zakenblad Forbes, en wel met een vermogen van 66 miljard dollar, ruim 50 miljard euro. Saillant detail: Facebook-oprichter Mark Zuckerberg valt uit de top van de lijst, hij staat op plek 36 met een vermogen van 9,4 miljard dollar, ruim 7 miljard euro. Een paar wetenswaardigheden uit de lijst van Amerika's rijksten:

- De gemiddelde rijke op de Forbes-lijst bezit 3,2 miljard dollar, zo'n 2,45 miljard euro. Bij elkaar hebben de mensen op de lijst zo'n 1,7 triljoen dollar.

- Grootste stijger: Larry Ellison, baas van Oracle, een softwareconcern. Hij zag zijn vermogen toenemen met 8 miljard tot in totaal 31 miljard dollar. Zuckerberg, de Facebook-eigenaar dus, zag zijn vermogen juist afnemen met 9,1 miljard, naar een schamele 8,1 miljard dollar. Hij is daarmee de grootste daler op de lijst.

- Mede-oprichter van Facebook Dustin Moskovitz is met 28 jaar de jongste op de rijkenlijst. Hij is de kleinzoon van de beroemde oliebaron John D. Rockefeller, die met zijn 97 jaar weer de oudste op de lijst is.

- Strijd om de laatste plek op de lijst: er waren negen mensen te vinden met een vermogen van 1,1 miljard dollar.

- Zeven op de tien mensen op de lijst begonnen met helemaal niets voordat ze hun vermogen vergaarden.

- De meeste leden van de lijst wonen in de staat California, 87 om precies te zijn. Daarna komt New York, Florida en Illinois. De stad New York staat bovenaan de lijst met rijkste steden met 53 leden. De top 5 bestaat verder uit San Francisco, Dallas, Los Angeles en Houston.

- Op de lijst staan 45 vrouwen, tegenover 42 in de lijst van vorig jaar. Veruit de beroemdste vrouw is vermoedelijk Oprah Winfrey, die op nummer 151 staat.

- Hoogste nieuwkomer onder de 400 superrijken is Laurene Powell Jobs. Zij is de weduwe van Apple-oprichter Steve Jobs. De 48-jarige blondine staat op de 28e plaats met een vermogen 11 miljard dollar.

- De rijkste artieste is Jennifer Lopez. De zangeres heeft een winstgevend kledingmerk en een parfummerk, terwijl ze flink bijverdient als jurylid bij American Idol. Lopez vergaarde zo 52 miljoen dollar in de laatste 12 maanden, waarmee ze Lady Gaga van de troon stoot.