Rust onder Turkse moslims over Mohammed-film

Onder moslims in Turkije blijft het opvallend rustig rondom de film over Mohammed, die zoveel onrust veroorzaakt in de Arabische wereld. Er was een kleine demonstratie in Istanbul, maar die verliep rustig en zonder enig geweld. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zelfs gevraagd te helpen Arabische moslims tot rust te manen, zo melden Turkse media zaterdag.

Erdogan riep dinsdag, na de aanslag in Libië waarbij de Amerikaanse ambassadeur Stevens omkwam, zijn burgers meteen op zich niet te laten provoceren door de film. Ook religieuze leiders die in Turkije belangrijk zijn riepen op tot kalmte, zoals het hoofd van het directoraat van religieuze zaken Mehmet Görmez en de in de Verenigde Staten wonende prediker Fethullah Gülen.

Maar de kans is groot dat Turken ook zonder dergelijke oproepen niet aggressief hadden gereageerd, zegt islam-deskundige en politiek commentator Mustafa Akyol. 'Fanatisme zit niet in de Turkse religieuze traditie. Turkije kent bijvoorbeeld geen salafisten, een groep die in de Arabische wereld wel een rol van betekenis speelt.'