Duitsers © Colourbox
Duitsers © Colourbox © UNKNOWN

Duitsers vinden Fransen oversekst en nog meer Europese stereotypen

Door de Europese crisis is er een toename van scheldpartijen en vingerwijzen tussen de verschillende landen in Europa. Van luie zuiderlingen tot dominante noorderlingen, met veel daartussen. En dan moet het voetbal deze zomer nog beginnen.

De Britse krant The Guardian vroeg zes Europese kranten om de stereotypen over andere landen op te noemen en vroeg toen culturele commentatoren in elk land om te beoordelen hoe accuraat de vooroordelen volgens hen zijn.

De Britten:
Stereotype: Over de Britten heersen de stereotypes van  klassenbewuste comazuipers met een obsessie voor de oorlog. 

Antwoord: We weten precies wat de Europeanen over ons te zeggen hebben, zegt Jonathan Freedland van The Guardian. Helaas zit er in de meeste clichés wel een kern van waarheid, anders zouden het geen clichés worden. 

'Maar volgens de cijfers zijn we de 11de in Europa wat betreft alcohol-consumptie - ver achter de Fransen, die op de eerste plaats staan. Ik denk dat de manier waarop we drinken het probleem is. Veel Fransen drinken gematigd, één of twee glazen wijn bij het eten, wat de cijfers opkrikt. In Groot-Brittanië zijn veel meer jongeren die comazuipen, heel erg lam worden, omvallen en overgeven. Dit is zichtbaar in de meeste Britse steden op vrijdagavond.'

Ook de andere clichés kan Freedland amper ontkrachten. Jammer genoeg is het waar dat in Groot-Brittannië nog steeds je afkomst en de school waarop je hebt gezeten belangrijk wordt geacht.

De Fransen:
Stereotype: Fransen zijn volgens de rest van Europa laf, arrogant, chauvinistisch en oversekst.

Antwoord: Jean-Michel Normand van Le Monde zegt: 'Waar het ons seksleven betreft, zijn we wat betreft kwantiteit volgens studies vrij gemiddeld. Maar ja, een DSK-affaire bevestigt de stereotypes maar weer eens voor de Europeanen, misschien moeten we de hoop opgeven om dit ooit te ontkrachten.' 

De complimenten van arrogantie en chauvinisme kunnen volgens Normand niet los gezien worden van de huidige financiële en monetaire crisis, waarin Frankrijk niet kan verhullen het moeilijk te hebben met de nieuwe rol die het heeft op het Europese toneel. Geconfronteerd met de Duitse dominantie is het gezond gedrag om het moraal hoog te houden in tijden van sombere stagnatie.

Duitsland:
Stereotype: Noeste, efficiënte arbeiders zonder humor, die altijd de beste zonnebedden claimen met hun handdoeken op vakantie.

Antwoord: Het is allemaal waar, zegt Rainer Erlinger van de Süddeutsche Zeitung. En we zijn ook zeer efficiënt en gedisciplineerd in het hooghouden van deze clichés. Zelfs het vooroordeel van de handdoeken klopt, dat is echt iets wat alleen de Duitsers doen.

Bekijk hier alle stereotypen.