Aardbeving Japan zwaarste in 140 jaar

TOKIO - Japan is getroffen door de zwaarste aardbeving sinds het begin van de metingen, 140 jaar jaar geleden. De beving, met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter, veroorzaakte bovendien een alles verzwelgende tsunami. Ook in alle andere landen rond de Stille Oceaan, waaronder Indonesië, de Filipijnen, en zelfs Hawaï en Chili wordt gevreesd voor schade door de tsunami.

Tot nu zijn er in Japan 60 doden geteld, maar de vrees is dat dat aantal nog zal oplopen. Het officiële aantal vermisten staat op 56.

10 meter hoge golven overspoelden de haven van de stad Sendai in het noordoosten van Japan. Sendai, met een miljoen inwoners, is een belangrijk centrum van kennis en wetenschap in Japan. In de stad stortte een hotel in. Gevreesd wordt dat veel mensen onder het puin liggen.

Zeker driehonderd huizen zijn weggespoeld of ingestort in de Japanse stad Ofunato, ruim 500 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Tokio. De stad heeft meer dan 40.000 inwoners. De politie meldde enkele uren na de ramp zeventien doden in de stad. Gevreesd wordt dat nog meer stoffelijke overschotten gevonden zullen worden.

Een schip met 100 mensen aan boord zou door de tsunami zijn weggeslagen. En ook een trein die op het moment van de tsunami langs de kust reed, wordt vermist, meldt persbureau Reuters.

Golfen het land in
Langs de hele tweeduizend kilometer lange westelijke kustlijn van het land zijn golven het land binnengedrongen. Op hun weg vernietigden zij alles wat zij tegenkwamen: huizen, wegen, boten, auto's. Vissersboten dreven op de golven stedelijk gebied in, en ramden daarbij bruggen en overgangen.

In het getroffen gebied wonen 50 Nederlanders, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend. Nederlanders die zich zorgen maken over familie en kennissen contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via het crisistelefoonnummer 070-3487770. Eerder op de dag werd een ander nummer gemeld, maar dat is dus gewijzigd.

Hogergelegen plaatsen
De Japanse autoriteiten riepen inwoners van de kustgebieden op hogergelegen plaatsen op te zoeken, of de hogere verdiepingen van sterke gebouwen. Acht militaire vliegtuigen stegen op om de schade vanuit de lucht te observeren. 900 reddingswerkers zijn richting het rampgebied gestuurd.

Het Rode Kruis vreest de impact van de tsunami op laaggelegen gebieden rond de Stille Oceaan. De golven zijn hoger dan sommige van de eilanden in het gebied. Veel van die eilanden zijn bovendien een stuk armer, en een stuk minder goed voorbereid op zo'n rampscenario dan Japan.

In Japan zijn vliegvelden gesloten, hogesnelheidstreinen rijden niet meer, en de metro van bijvoorbeeld Tokio is stilgelegd. De kerncentrales in het gebied zijn automatisch uitgeschakeld. De Japanse autoriteiten hebben bij één kerncentrale de noodtoestand uitgeroepen, toen bleek dat het koelingssysteem na de aardbeving niet naar behoren functioneerde. Er was geen sprake van straling die vrijkwam.

Er worden veel branden gemeld op diverse plaatsen. Ook een olieraffinaderij en een staalfabriek zijn in brand gevlogen.

Na de eerste beving met de zwaarste impact, is Japan nog getroffen door een serie naschokken. De heftigste daarvan hadden een kracht van meer dan 7.0 op de schaal van Richter. De aardbeving is van een dusdanige omvang dat de naschokken nog weken kunnen aanhouden, zei een geologisch expert tegen de BBC.

Ooggetuigenverslag
In de hoofdstad Tokio begonnen gebouwen te schudden. Werknemers renden de straat op. Uit het gebouw van de havendienst van Tokio steeg rook op. Op televisie was te zien hoe het parlement aan het vergaderen was toen de aardbeving Japan trof.

Volkskrant-verslaggeefster Elsbeth Stoker was op het moment van de beving in de stad. 'Wij moesten onder de tafels gaan zitten, het personeel hield de kasten vast, de muren bleven maar heen en weer gaan', mailt zij. (lees hier haar ooggetuigeverslag)

Kalmte
De Japanse premier Naoto Kan heeft vrijdag na de zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami opgeroepen tot kalmte. 'Luister aandachtig naar de informatie op de radio en televisie', aldus Kan.

Het Nederlandse kabinet leeft mee met het door een aardbeving en tsunami getroffen Japan. 'We leven mee met het lot van de Japanners. Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd', zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag voor het begin van de wekelijkse ministerraad.

Internationale teams
Dertig internationale teams van reddingswerkers staan klaar om te assisteren, mocht dat nodig zijn. Dat hebben de Verenigde Naties vanmorgen bekendgemaakt. 'We staan zoals gebruikelijk klaar om te helpen als dat nodig is', zei een woordvoerster.

Ook verscheidene landen hebben hulp aangeboden. Zo belooft Zuid-Korea 'elke mogelijke steun, waaronder het sturen van een ploeg reddingswerkers'. 

Zelfs Rusland, dat de laatste tijd in de clinch lag met Japan, biedt hulp aan. 'We zijn natuurlijk bereid onze buren te helpen de gevolgen van de aardbeving het hoofd te bieden', zei de Russische president Dmitri Medvedev tegen persbureau RIA Novosti.

Yen
De beurs in Tokio schrok ook van de aardbeving: de yen daalde fors. De Japanse Centrale Bank heeft gezegd alles te zullen doen om de financiële stabiliteit te waarborgen.

De zware aardbeving in Japan had vrijdag ook op de Europese beurs zijn impact. De koersen gingen bij de opening sterk omlaag, maar herwonnen na een half uur weer iets aan kracht.