De vijand - die geen Taliban worden genoemd - in de jongste Medal of Honor.
De vijand - die geen Taliban worden genoemd - in de jongste Medal of Honor. © UNKNOWN

Games: soldatensim vol sfeer en stof

Wordt het MoH of CoD? Tier 1 of Black Ops? Electronic Arts of Activision? Afghanistan of de Oeral, Cuba, Laos en Vietnam? Dat zijn de vragen waar de fanatieke gamer vanaf morgen voor staat - als het hem aan de financiële ruimte ontbreekt om beide 'oorlogsgames van het jaar' aan te schaffen.

Vanaf morgen ligt Activisions Call of Duty: Black Ops in de winkel. Tot een vergelijking hier met de grootste concurrent, EA's Medal of Honor: Tier 1, zal het hier niet komen. Om voortijdige openbaring van zijn nieuwe soldatensimulator te voorkomen heeft Activision een groter slot op de game gezet dan de kluisdeur waarachter de Nederlandsche Bank zijn goudvoorraad zijn bewaart.

Ook de Volkskrant moet wachten tot die deur opengaat. We hebben wel hier en daar een glimp opgevangen van Black Ops via de gespecialiseerde gamepers en wat beelden en video's op internet, maar niet de vinger om de trekker gehad.

Misschien is het wel goed dat we de twee games niet tegenover elkaar kunnen zetten. Dan moeten we Medal of Honor: Tier 1 op zijn eigen merites beoordelen, ook al is de neiging groot om een vergelijking te trekken met dè soldatensimulator van de laatste jaren, Black Ops-voorganger Call of Duty: Modern Warfare 2.

Na het succes van die game besloot Electronic Arts ook zijn soldatensimulator over te brengen naar het hier en nu. Tot nu toe speelden de acht voorgaande Medal of Honor-titels zich af tegen het decor van de Tweede Wereldoorlog. Met Tier 1 trekken we door Afghanistan, in het bloederige voetspoor van een supergeniepige eenheid van Amerikaanse commando's.

Wat sfeer betreft is alle tot in de puntjes verzorgd - een oordeel dat Nederlandse militairen die in Uruzgan hebben gediend ook velden tijdens een persbriefing vorige maand.

Het stoft en stuift op het tv-scherm, de locaties waaronder de hoofdstad Kabul doen realistisch aan en als we voluit met een mitrailleur of zwaarder schieten bibbert het beeld van de terugslag. De mist van de strijd ligt duimendik over het spel.

Authentiek kraken ook de radioboodschappen die de Tier 1-commando's onderling uitwisselen. Of wát ze zeggen ook allemaal klopt is een tweede. Voor mannen die het moeten hebben van geruisloze actie klinkt er wel veel branie, bravoure en borstgeklop.

Aan actie dan ook geen gebrek. De commando's ontdoen zich van scherpschutters, rijden met jeeps door droge rivierbedden, roepen de luchtsteun in of bestoken een guerrillakamp vanuit de lucht met gevechtshelikopters.

Goed gedaan is de wisselwerking tussen de Tier 1-commando's en andere specialisten, zoals de SEAL die zich vooral toeleggen op verkennings- en sabotagemissies, en de Rangers, die tegenstanders verlammen met een overmacht aan luchtsteun.

Geen moment krijg je als commando de tijd om over het morele gewicht van je handelingen na te denken en ook bij kameraden die sneuvelen staan de militairen niet lang stil.

Het is schieten of beschoten worden - en dat door een vijand die weinig moeite doet om te bukken als de kogels hem om de oren vliegen. Je zou wensen dat meer ontwikkelaars het vijf jaar oude Close Combat: First to Fight weer eens uit de kast haalden om te zien hoe je een stadsoorlog het beste vergamet.

Het spel beweegt zich ook langs vaste lijnen - de ene keer blijven andere militairen staan omdat je een enkele handeling hebt verzuimd uit te voeren, een andere keer stuit jouw personage op een onzichtbare muur omdat je een goed verborgen tegenstander verzuimd hebt om te leggen.

Medal of Honor: Tier 1 is zonder overdrijving een van de beste games uit de MoH-serie en een van de betere games van dit jaar (met een groot veld aan concurrenten). Het voegt alleen zo weinig nieuws of opvallends toe aan het genre van de first person shooter (knallen door de ogen van het schermpersonage).

Een medaille - nee, dat is de nieuwe MoH niet waard.
---------------------------------------------------------------------
Medal of Honor: Tier 1 (Danger Close / DICE / EA)
Uitgebracht voor Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder