De president van Zimbabwe Robert Mugabe
De president van Zimbabwe Robert Mugabe © AFP

Nieuwe geweldsgolf tegen blanke boeren Zimbabwe

HARARE - Er is de afgelopen weken sprake van een nieuwe golf inbeslagnames van boerderijen en aanslagen op blanke boeren in Zimbabwe. Dat heeft een Zimbabwaanse organisatie voor blanke boeren donderdag gezegd.

Deon Theron, het hoofd van de Commerciële Boerenbond, die ongeveer driehonderd blanke boeren vertegenwoordigt, zei dat de aanslagen volgden op de aankondiging van een constitutioneel referendum en nationale verkiezingen door de Zimbabwaanse president Robert Mugabe vorige maand. Volgens Theron hebben de politie en de autoriteiten in aanloop naar de volksraadplegingen geweigerd op te treden tegen de nieuwe golf van 'geweld, uitzettingen en inbeslagnames'.

Twee boeren vermoord
De afgelopen week werden twee boeren vermoord en werden drie boerderijen in beslag genomen. Bovendien werden eisen van dertien van oorsprong Nederlandse boeren voor een schadevergoeding voor de uitzettingen door Zimbabwaanse rechtbanken afgewezen. De boeren hadden volgens overeenkomsten tussen Zimbabwe en Nederland recht op compensatie.

Sinds 2000 zijn boerderijen van ongeveer vierduizend blanke boeren in beslag genomen. Door de inbeslagnames is de grotendeels op de landbouw steunende economie van Zimbabwe ingestort. Veel van de boerderijen kwamen in handen van handlangers van Mugabe en zijn nog steeds niet in gebruik genomen. Mugabe meent dat de overname van de boerderijen correcties zijn op de onbalans, die stamt uit het koloniale tijdperk. De instorting van de economie wijt Mugabe aan sancties van het Westen die gericht zijn tegen zijn persoon en hooggeplaatsten binnen zijn partij voor het schenden van de mensenrechten en democratische rechten.