Zeker 160 mensen vermist na tsunami Indonesië
© AP

Zeker 160 mensen vermist na tsunami Indonesië

JAKARTA - Zeker 160 personen in Indonesië worden vermist nadat een enorme golf hun dorp had overspoeld. Dat hebben lokale functionarissen dinsdag bekendgemaakt.

Ten zuiden van het Indonesische eiland Sumatra heeft maandag een aardbeving plaatsgehad met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Indonesië vaardigde kort daarna een lokale waarschuwing uit voor een tsunami.
 
600 meter
Op het eiland South Pagai kwamen golven 600 meter het land binnen. In North Pagai bereikten de golven daken van huizen. De meeste gebouwen in het kustplaatsje Betu Monga zijn verwoest. Van de tweehonderd mensen die in het dorp wonen, zijn er vooralsnog slechts veertig teruggevonden, 160 personen worden nog vermist, voornamelijk vrouwen en kinderen. 'Ze slaagden er niet in hun kinderen vast te houden, die zijn meegesleurd. Veel mensen huilen', zei een lokale functionaris.
 
In het nabijgelegen dorp Malakopa is zeker een persoon omgekomen en worden twee anderen vermist. Van de woningen in het gebied is 80 procent beschadigd en er is een tekort aan voedsel. Lokale autoriteiten zoeken naar vermiste personen en zetten reddingsposten op. 'We voorspellen dat mensen voedselhulp en onderdak nodig hebben', aldus een politiewoordvoerder in district Sikakap.
 
Een boot met Australiërs is na de krachtige aardbeving van de radar verdwenen. Reddingswerkers zijn een zoektocht begonnen. Volgens Andrew Judge, directeur van SurfAid International, heeft de boot negen Australiërs aan boord. 'We zijn met een boot en een vliegtuig naar ze op zoek', aldus Judge.