Naked Cowboy wil president worden
© EPA

Naked Cowboy wil president worden

AMSTERDAM - De Naked Cowboy, een van de bekendste straatartiesten van de VS, stelt zich vandaag officieel kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012. Hij denkt Barack Obama te kunnen verslaan.

Al ruim tien jaar is Robert  Burck, alias de Naked Cowboy,  een van de attracties van de Times Square in New York. Normaalgesproken treedt hij daar op gekleed in slechts  een cowboyhoed, cowboylaarzen, een witte onderbroek en een gitaar.

Conservatief politicus
Burck ziet zichzelf als een conservatief politicus. Hij wil de Amerikaanse grenzen, taal en cultuur beschermen. Ook wil Burck dat de VS de sterkste nationale defensie op aarde krijgt.

Het is niet de eerste keer dat Burck zich in het politieke spectrum begeeft. Vorig jaar maakte de Naked Cowboy nog bekend dat hij zich kandidaatstelde voor het burgemeesterschap van New York. Na deze aankondiging trok hij zich na een paar maanden terug. Blijkbaar sprak het presidentschap hem meer aan.

Nieuw imago
Dat de Naked Cowboy serieus genomen wil worden blijkt uit het feit dat hij zijn imago drastisch heeft veranderd. Zijn lange haren heeft hij afgeknipt en over zijn witte onderbroek draagt hij nu een zwart pak.

De 39-jarige Burck heeft  volgens zijn eigen website een Bachelor in politieke wetenschappen aan de universiteit van Cincinnati. Maar koos in eerste instantie voor een muzikale toekomst. Een vriend adviseerde hem in 1997 alleen in onderbroek op te treden om zo meer geld op te halen. Dat sloeg aan.

Naarmate hij populairder werd maakte de Naked Cowboy zijn opwachting in diverse Amerikaanse televisieshows. Zo deed hij onder meer mee aan de eerste editie van American Idol. Maar daar kwam hij niet door de eerste ronde heen. Burck hoopt dat hij op het politieke vlak succesvoller wordt.