Een aanhanger van het Syrisch regime.
Een aanhanger van het Syrisch regime. © AP

De Hoop Scheffer: 'Vreselijke lessen bij ingrijpen in Syrië'

Als het Westen militair ingrijpt in Syrië zullen we daar 'vreselijke en buitengewoon serieuze lessen van leren'. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer, oud-NAVO-chef en oud-minister van Buitenlandse Zaken, in een interview zaterdag in NRC Handelsblad. De Hoop Scheffer vindt dat de Verenigde Staten 'geen enkele politieke strategie' hebben en dat ingrijpen 'een politieke oplossing eerder verder weg dan dichterbij brengt'.

 
Assad is een overlever, ik denk niet dat hij onder de indruk zal zijn
Jaap de Hoop Scheffer

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres gevraagd om toestemming om Syrië aan te vallen. Aanleiding is een gifgasaanval vorige maand, volgens Obama gepleegd door het Syrische bewind. Obama had eerder gezegd dat het regime een 'rode lijn' over zou gaan als het chemische wapens gebruikte. De Hoop Scheffer vindt het 'onverstandig' dat Obama die woorden gebruikte. De president heeft 'een fout gemaakt waarmee hij nu wordt geconfronteerd'.

De Verenigde Staten willen een bescheiden ingrijpen, bedoeld om Syrië te straffen maar niet om het bewind ten val te brengen. Volgens De Hoop Scheffer is het echter de vraag of zo'n actie het regime zal treffen: 'Assad is een overlever, ik denk niet dat hij onder de indruk zal zijn.'

Het Amerikaanse Congres is verdeeld over de plannen van Obama. Het is nog niet duidelijk of de president een meerderheid krijgt. De Hoop Scheffer verwacht wel dat dat gebeurt, maar pas na veel kritiek op Obama.