De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam waar eindexamens voor vwo, havo en vmbo zijn gestolen.
De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam waar eindexamens voor vwo, havo en vmbo zijn gestolen. © ANP

Proces tegen scholieren examendiefstal Ibn Ghaldoun begint

In de rechtbank van Rotterdam begint vandaag het proces tegen de verdachten van de examendiefstal bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. De elf jongeren - negen jongens en twee meisjes - worden verdacht van de inbraak of betrokkenheid daarbij, of het daarna verspreiden van de examens.

Voor de zaak heeft de rechtbank vijf dagen ingeruimd. Het gaat om de diefstal van in totaal 27 eindexamens vorig voorjaar: 15 vwo-, 10 havo- en 2 vmbo-examens. Deze werden vermoedelijk gefotografeerd. Dat materiaal zou via internet en usb-sticks verder zijn verspreid.

De politie spoorde meer dan honderd mensen op die mogelijk in het bezit waren van de toetsen. Zij worden verdacht van heling. 'Over de afdoening van deze zaken wordt nog een beslissing genomen', aldus het Openbaar Ministerie. In totaal zijn in de zaak 159 mensen als verdachte gehoord. Het College voor Examens wil de schade van naar schatting 100.000 euro verhalen op de veroordeelden.