De duiker in Cothen waar de lichamen werden aangetroffen.
De duiker in Cothen waar de lichamen werden aangetroffen. © ANP

Vader dreigde met 'groot familiedrama in de media'

De hulpverlening faalde in de hulp aan het gezin waarvan de vermiste broertjes zondag werden gevonden. Al sinds 2009 was het gezin bij Jeugdzorg bekend en heeft vooral de moeder geprobeerd aan de bel te trekken. Ze vreesde voor het welzijn van haar zoons.

Dat blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad. Uit een document van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) blijkt dat de moeder al in februari 2009 naar de politie ging wegens mishandeling van de oudste zoon door de vader. Volgens NRC Handelsblad stond in het rapport dat de moeder in eerste instantie niet wilde dat contact werd opgenomen met de vader, omdat hij weleens zou hebben gedreigd met 'familiedrama's in de media'.

Veiligheidsplan
Het gezin had al diverse trajecten doorlopen toen er in september 2012 opnieuw een melding binnenkwam bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Bureau Jeugdzorg vroeg een onderzoek aan bij de Raad voor de Kinderbescherming en liet gelijktijdig een 'veiligheidsplan' voor het gezin opstellen. In januari deed de moeder aangifte van kindermishandeling.

De Raad voor de Kinderbescherming besloot de kinderen onder toezicht te plaatsen. De ouders ontvingen het rapport op 22 april, maar de vader liet weten kort daarop (25 april) niet aanwezig te kunnen zijn bij de afspraak om de maatregelen te bespreken. Op 7 mei, de dag van de nieuwe afspraak, werd zijn lichaam aangetroffen in de bossen bij Doorn.

Duiker
Zondagavond laat deelde de politie mee dat de lichamen die eerder op de dag werden aangetroffen in een duiker in Cothen, van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) zijn. Het is nog onduidelijk hoe ze daar terecht zijn gekomen. In de duiker werden het camouflageshirt en de vermiste spanbanden gevonden waar de politie naar op zoek was.