Helmin Wiels
Helmin Wiels © ANP

Politie Curaçao tast in het duister na moord op Wiels

Na de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels, leider van Pueblo Soberano, de grootste politieke partij op het eiland, zijn tot dusverre geen aanhoudingen verricht. Het politieonderzoek is in volle gang. Dat heeft Norman Serphos zondagavond (plaatselijke tijd) namens het Openbaar Ministerie laten weten.

 
Op het eiland zijn we niet gewend aan dit soort dingen. We leven in een democratie en we moeten elkaar respecteren. We veroordelen dit in de sterkst mogelijke bewoordingen.
Premier Daniel Hodge

Serphos verklaarde tegenover het persbureau AP dat getuigen hadden gezien hoe Wiels op het strandje werd beschoten en hoe de daders er daarna in een auto vandoor gingen. Volgens Serphos is verder niemand gewond geraakt. Her en der wordt gemeld dat Wiels vanuit een goudkleurige auto onder vuur werd genomen.

'Ongekend'
Eerder had minister van Justitie Nelson Navarro de moord op de 54-jarige politicus omschreven als 'ongekend'. Hij zei: 'Op Curaçao kennen we geen politieke moorden. We kunnen van mening verschillen, maar moord op een politicus is ongekend.'

Premier Daniel Hodge reageerde tijdens een persconferentie in soortgelijke bewoordingen. Hij haastte zich naar het populaire strand nadat hij had vernomen van de aanslag en heeft het lichaam van Wiels zelf zien liggen. Hij zei zondagavond dat de politicus door vijf kogels is geraakt.

'Dit is een afschuwelijke, vreselijke daad, en we zijn in shock', aldus Hodge. 'Op het eiland zijn we niet gewend aan dit soort dingen. We leven in een democratie en we moeten elkaar respecteren. We veroordelen dit in de sterkst mogelijke bewoordingen.'

Onderzoek
Wiels (54) werd zondagmiddag rond de klok van 5 uur (plaatselijke tijd) doodgeschoten op het strand bij Willemstad. Volgens minister Navarro, die poolshoogte was komen nemen op het plaats delict, is het onderzoek naar de moord in volle gang. Hij kon nog geen details verstrekken.