Teruglezen De Speld: Volop speculaties over troonsafstand Willem-Alexander

Vandaag gebeurt er iets in Amsterdam. Het zal staatsrechtelijke gevolgen hebben en waarschijnlijk historisch zijn. Er zijn dan ook mensen op de been. Voor de Volkskrant houdt De Speld een liveblog bij over de ontwikkelingen.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Royaltydeskundigen zijn volop aan het speculeren over de abdicatie van Koning Willem-Alexander. Verschillende bronnen noemen 2041 als mogelijk jaar van aftreden, precies 228 jaar nadat Nederland een koninkrijk werd. De Rijksvoorlichtingsdienst wil dit bevestigen noch ontkennen.

 2. Anouchka van Miltenburg houdt het droog bij afleggen eed.

 3. De tekst van de eedaflegging is samengesteld aan de hand van suggesties die mensen de afgelopen week konden inzenden. Vooraf was er veel kritiek op de tekst omdat deze te clichématig zou zijn en niet zou rijmen. Joop van den Ende verdedigde de tekst en sprak van een ‘retecommerciële eed’.’

 4. urgent

  De mantel is gemaakt van 12 otters, 4 dolfijnen, een tilapia, 2 shetlandpony’s, 4 koningspinguïns, 16 wasberen, 3 stokstaartjes, de voorlaatste kakapo, 4 steenmarters, een mammoet, 7 gazellen, 2 wezels, 5 tapirs, 17 Belgen, 2 zwartvoetbunzings, een langstaartwezel, 12 honingdassen, 5 nertsen, een giraffe en 6 ton paardenvlees. Aanvankelijk zou er ook hermelijn in de mantel verwerkt worden, maar dit stuitte op verzet van de Partij voor de Dieren.

 5. Urgent

  De bus met buitenechtelijke dochters van Prins Bernhard staat nog vast in het verkeer.

 6. Japans prinselijk paar de Nieuwe Kerk alweer uit. ‘We hebben de foto’s, nu snel naar Madurodam.’

 7. Het uniform van Willem-Alexander bestaat uit drie kilometer fluweel.

 8. Willem-Alexander: ‘Stadhouderloos tijdperk gaat gewoon verder’. Ook onder het bewind van Willem-Alexander zal het stadhouderloos tijdperk worden voortgezet. Overige voornemens van de nieuwe koning zijn te vinden in zijn boek De puinhopen van 33 jaar Beatrix.

 9. Uitzinnige menigte op de Dam viert vrijlating demonstrante Joanna. Premier Rutte: “Een historische dag.”

 10. Sinds 10 uur vanochtend is prinses Amalia officieel de Prinses van Oranje. Eerder maakte de KRO bekend dat er een tv-serie komt over haar leven, gebaseerd op de vuistdikke biografie die Annejet van der Zijl over Amalia schreef.

Voorbeschouwing

Tot zover onze berichtgeving over de verjaardag van Pieter van Vollenhoven. Over 33 jaar meer.