Minister Dijsselbloem vorige week bij de persconferentie over de nationalisatie van SNS Reaal.
Minister Dijsselbloem vorige week bij de persconferentie over de nationalisatie van SNS Reaal. © REUTERS

Dijsselbloem wil banken sneller 'uit elkaar kunnen trekken'

Het moet makkelijker worden om banken 'uit elkaar te trekken', vindt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Daarmee zou voorkomen kunnen worden dat financiële dienstverleners als SNS Reaal genationaliseerd moeten worden, zoals afgelopen week is gebeurd.

SNS was namelijk zo'n verweven geheel van verschillende bedrijfsonderdelen, dat het simpelweg failliet laten gaan of financieel ondersteunen van bijvoorbeeld de vastgoedtak niet zou helpen. Nationalisatie van de complete bank was volgens Dijsselbloem dus onvermijdelijk, zei hij in het televisieprogramma Buitenhof.

Dijsselbloem zei blij te zijn met de interventiewet, die de overheid de mogelijkheid geeft in te grijpen bij banken die in de problemen raken. Wel zei hij dat die wet, en de nationalisatie van SNS zelf, wat hem betreft ook aan evaluatie toe zijn, en dat het makkelijker moet worden om op bedrijfsniveau in te grijpen. Niet pas als het complete concern in moeilijkheden is.

SNS Reaal kwam afgelopen vrijdag helemaal in handen van de Nederlandse staat. De top van de bank stapte op. Dijsselbloem zei er in Buitenhof van te balen dat de Nederlandse belastingbetaler garant moet staan voor een bank in de problemen.

De zogenaamde stresstest, die SNS vorig jaar oktober met succes doorstond, is volgens Dijsselbloem niet adequaat genoeg om eventuele problemen aan het licht te brengen.

Juridische actie
Dijsselbloem denkt dat het moeilijk is oud-topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal juridisch aan te pakken. Wel vindt hij dat Van Keulen er goed aan doet zijn functie van voorzitter van Holland Finance Centre op te geven. 

PvdA-leider Diederik Samsom zei eerder dat de overheid alle mogelijkheden moet onderzoeken om de bonussen terug te vorderen. Hij noemde daarbij ook het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt bonussen terug te halen waarvan de uitkering in redelijkheid niet te rechtvaardigen is. Maar daartoe dient eerst de Senaat er nog mee akkoord te gaan, onderstreepte Dijsselbloem.

Van Keulen leidde SNS Reaal ten tijde van de overname van de vastgoedtak, die de problemen bij de bank heeft veroorzaakt. Sinds 2008 zijn bij SNS geen bonussen meer uitgekeerd.

Duurder
De PvdA-bewindsman rekende verder voor dat banken nog duurder uit geweest zouden zijn geweest als hij ze geen bijdrage van 1 miljard euro had gevraagd bij de nationalisatie van SNS Reaal. De banken zouden dan de spaarders bij SNS schadeloos hebben moeten stellen volgens het depositogarantiestelsel. Hun kosten zouden dan op 5 miljard euro zijn uitgekomen.

Dijsselbloem gaat de nationalisatie van SNS nog evalueren. Daarbij komt ook de rol van De Nederlandsche Bank aan de orde. Volgens de minister is in het toezicht van DNB sinds het uitbreken van de financiële crisis veel verbeterd. Er is veel meer sprake van 'een gezonde afstand' van de financiële sector, zei hij.