Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem © ANP

Discussie over 'mismanagement' ex-top SNS en salaris nieuwe bestuurder

Een dag na de nationalisatie van SNS Reaal, bleef het zaterdag rommelen rond het bedrijf. Vooral het salaris van de nieuwe topman Gerard van Olphen (550.000 euro) zorgde voor onbegrip.

Dat salaris is 'gewoon hartstikke veel', zei staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zaterdag in Tros Kamerbreed. Ze reageerde daarmee op een storm van kritiek die vrijdag al begon en die zaterdag alleen maar aanzwol. Verschillende politieke partijen vielen over het royale loon van de nieuwe topman. Klijnsma keek echter verder dan het salaris; ze zei dat het belangrijk is dat de gevallen bank 'als de wiedeweerga weer op de rails komt' en wees erop dat de nieuwe bankbaas er een andere baan voor in de steek laat, die veel meer opbracht.

De VVD zag in het salaris van Van Olphen echter een reden om te opperen alle salarissen in het bankwezen onder de loep te nemen. De kosten van het bankwezen moeten op dit moment zo laag mogelijk worden gehouden, beargumenteerde Kamerlid Mark Harbers tegen het ANP.

Andere politieke partijen zijn juist op zoek naar juridische middelen om de vrijdag ontslagen top van SNS aan te pakken. Het CDA, de SP en de PvdA zien in de bewering van premier Mark Rutte dat er 'mismanagement' is geweest een reden om te bekijken of de top juridisch kan worden aangepakt.

De klanten van SNS zelf kregen zaterdagochtend via een paginagrote krantenadvertentie een bedankje van de krant voor het vertrouwen dat ze hebben behouden in de bank-verzekeraar. Het bedrijf zei verder dat de service gehandhaafd zal blijven.