Minister Ronald Plasterk (L) van Binnenlandse Zaken en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie komen aan op het Binnenhof voor een extra ministerraad naar aanleiding van het aankondigde aftreden van koningin Beatrix.
Minister Ronald Plasterk (L) van Binnenlandse Zaken en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie komen aan op het Binnenhof voor een extra ministerraad naar aanleiding van het aankondigde aftreden van koningin Beatrix. © ANP

Beatrix maakte volgens Rutte 'indruk door haar hartelijkheid'

De overweldigende stroom aan reacties uit binnen- en buitenland op het geplande aftreden van koningin Beatrix onderstreept hoezeer zij mensen heeft geraakt en geïnspireerd. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag bij aanvang van een vergadering in de Eerste Kamer.

Hij stelde dat de koningin 'indruk maakte door haar hartelijkheid, oprechte interesse, grote kennis van zaken en tegelijkertijd met haar onvermoeibare inzet voor ons land'.

Rutte zei verder dat het kabinet in nauwe samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer een succes wil maken van 30 april, de dag van de troonswisseling.

Mooi feest
Minister Henk Kamp zei dat prins Willem-Alexander een sterke persoonlijkheid heeft, net als zijn moeder. Hij verwacht dat de prins zijn eigen invulling aan het ambt zal geven. Hoewel het crisis is, moet de inhuldiging natuurlijk wel een feestje worden: 'We hebben natuurlijk niet veel geld, maar ook met weinig geld kun je een mooi feest maken.'

De aankondiging van Beatrix dat ze ermee stopt, kwam ook voor minister Edith Schippers onverwacht. 'Ze is een instituut. Dat de nieuwe generatie staat te trappelen is echter ook leuk. Onze koningin is bindend, ze heeft het geweldig gedaan.'

Collega Schultz stak zich dinsdag speciaal in het oranje, zei ze. 'Memorabel zijn voor mij de momenten waarbij de koningin dichtbij de mensen stond bij rampen.'

Ontroerd
Minister Ivo Opstelten was ontroerd door de toespraak waarin koningin Beatrix maandag haar aftreden aankondigde. Dat zei hij dinsdag op het Binnenhof. Hij sprak van een 'historisch moment'.

Minister Jet Bussemaker heeft 'heel erg veel bewondering' voor de wijze waarop Beatrix haar ambt vervulde. Ze noemt Máxima, die ze kent van werkbezoeken, 'altijd erg betrokken'.

Collega Stef Blok vindt het nu een historisch en indrukwekkend moment: 'Het is toch een deel van je leven. Ze was een heel samenbindende koningin. Ik denk dat we haar heel erg dankbaar mogen zijn.' Hij was persoonlijk geraakt toen hij van haar aftreden hoorde, vertelde hij dinsdagochtend op het Binnenhof.