Het noordoosten van de VS zet zich vandaag schrap voor sneeuw. Veel sneeuw.
Het noordoosten van de VS zet zich vandaag schrap voor sneeuw. Veel sneeuw. © GETTY

Salomon Kroonenberg: 'Die aardschokken zullen niet in één keer verdwijnen'

Groningen trilt nog na van de aardschokken en het noordoosten van de Verenigde Staten maakt zich op voor een historische sneeuwstorm. Wat vindt Salomon Kroonenberg, emeritus-hoogleraar geologie aan de TU Delft, eigenlijk van het nieuws van vandaag? Aflevering vijftien van de dagelijkse rubriek 4 uur Nieuwsbreak.

 
Ik vind het opmerkelijk hoe landen tijdens de EU-begrotingstop geld proberen terug te halen

Groningen heeft weer een lekker onrustig nachtje achter de rug.
Nou, inderdaad. Mijn zus woont in de gemeente Loppersum, dus ik vind het wel spannend om het nieuws te volgen. Maar gelukkig heeft mijn zus er niks van gemerkt. Maar de grote toename van het aantal aardbevingen in Groningen is wel merkwaardig. Normaal gesproken is het aantal aardbevingen te voorspellen, maar dat is hier niet het geval.

Wordt het ook niet eens tijd dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas terug gaat nemen?
De NAM heeft destijds, toen het in 2007 met gaswinning in het Waddenzeegebied begon, afgesproken de hand aan de kraan te houden  als de natuur wordt aangetast of de bodemdaling te groot is. Dat vind ik een goed uitgangspunt. Je kunt aardbevingen niet voorkomen door minder gas te gaan winnen. De aarde heeft dan tijd nodig om zich aan te passen, die aardschokken zullen niet in één keer verdwijnen.

Wat vond u het belangrijkste nieuwsfeit van de dag?
Naast Groningen is dat de EU-begrotingstop. Ik vind het zeer opmerkelijk hoe landen daar nu geld proberen terug te halen. Zo willen ze bijvoorbeeld de landbouwsubsidies in tact houden, maar dat gaat dat weer ten koste van de Europese steun voor innovatie en onderzoek.

Heeft u het heuglijke nieuws over Eva Jinek en Freek Vonk al gehoord?
Haha, ja ik las het vandaag in de krant. Ik heb Freek Vonk nog nooit gezien en ik heb Eva Jinek één keer op televisie gezien, ik kijk niet veel televisie. Laat ze gelukkig wezen, ik heb er geen mening over.

Maakt u zich ook zo'n zorgen om de dreigende 'historische superstorm' in de VS?
Daar moest ik vandaag heel erg om lachen. Ik volg iedere dag verschillende klimaatblogs, en iedere keer als er iets ongewoons gebeurt, wordt dat weer aan de global warming gekoppeld. Dat is gewoon nonsens. De gemiddelde temperatuur is de afgelopen zestien jaar amper gestegen. Zo'n sneeuwstorm is incidenteel, dat moet je niet doortrekken naar global warming.

Even een andere planeet. Nasa meldde vandaag trots over de proefboring van Marswagen Curiosity.
Hartstikke leuk, ik kom net van de tandarts, dus ik moest nog even aan hem denken. Het is heel spannend, jammer dat ze niet meteen melden of er nieuws is. Maar wat ik nog spannender vind, is de geplande ruimtevaartmissie naar Mercurius. Het is nog een heel mysterieuze planeet die een beetje in een verdomhoekje zit.

De werkdag zit er bijna op. Wat moeten we nog bekijken voordat we naar huis gaan?
Het klimaatblog Watts Up With That? Ik kijk daar iedere dag. Het is het meest gelezen klimaatsceptische blog ter wereld. Daar komt ook het global warming-verhaal vandaan. Het is altijd de moeite waard om even te lezen.

Dit is aflevering vijftien van de nieuwe, dagelijkse rubriek 4 Uur Nieuwsbreak. In deze rubriek nemen we iedere dag met een interessant, bekend persoon het nieuws van de dag door.