Vitesse-speler Theo Janssen legt de bal klaar voor het nemen van een hoekschop tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord op 2 september vorig jaar.
Vitesse-speler Theo Janssen legt de bal klaar voor het nemen van een hoekschop tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord op 2 september vorig jaar. © ANP

'De hoekschop is de meest overschatte trap in het voetbal'

@TijsRokers kijkt naar cornerstatistieken, en snapt nu niet meer waarom toeschouwers staan te juichen als hun ploeg een corner krijgt.

In een gemiddeld voetbalstadion worden hoekschoppen vaak gevierd met een hoop gejuich. Want: een scoringskans!

De speler die de hoekschop binnenhaalt wordt gefeliciteerd met het bereikte resultaat. Iedereen stelt zich op. De keeper wordt belaagd, er is wat geduw en getrek, de scheids komt er tussen. De spanning stijgt, de hoekschopnemer steekt zijn hand op, om de medespelers de variant aan te duiden, neemt de hoekschop en... trapt de bal tegen de eerste verdediger aan.

Ontnuchterende statistiek
Oke, dit gebeurt niet vaak. Maar wel veel vaker dan dat er een doelpunt valt uit een corner. Hier is een ontnuchterende statistiek: gemiddeld valt slechts eens per 33 hoekschoppen een doelpunt. Dus, uit maar 3 procent van de hoekschoppen wordt gescoord. Gaat u nu anders naar hoekschoppen kijken?

Sterker nog, corners zijn een regelrecht gevaar voor het team dat er een krijgt. Een corner is een prima begin van een counter van de tegenstander. Gevaarlijk, want de thuisploeg heeft veel mensen voor de bal. (Mooi voorbeeld: de 2-0 van Nederland tegen Italie op het EK 2008.) Een student aan de Sporthochschule in Keulen heeft zelfs uitgezocht dat in de Bundesliga een corner meer een risico dan een kans is - er vallen dus meer tegengoals dan goals voor uit. (Wat mogelijk een reden is dat Barcelona corners vrijwel altijd kort neemt.)

In de eredivisie zijn dit seizoen (tot en met speelronde 29) in totaal 2723 hoekschoppen genomen. In 82 gevallen leverde dat een doelpunt op - 3 procent van de gevallen.

PEC Zwolle
Sommige ploegen springen eruit. PEC Zwolle is dit seizoen de beste 'afmaker' van hoekschoppen. Zij scoorden uit 8 van de 140 strafschoppen, ofwel eens per 18,5 hoekschoppen. Klinkt goed, maar als je weet dat ze gemiddeld 5 hoekschoppen per wedstrijd mee krijgen, is dit niet echt een basis om op te bouwen. Eens in de 3,5 wedstrijden zullen ze uit een hoekschop scoren.
 
Hieronder het volledige overzicht. In het rood corners tegen en de tegengoals die eruit volgen, in het groen de corners voor, en de goals die daaruit voortkwamen. Opvallend zijn de statistieken van Heracles, die zeer open wedstrijden spelen, maar daarin op een of andere manier weinig hoekschoppen tegen krijgen.

Nu heb ik wel een oplossing om de effectiviteit van hoekschoppen aanzienlijk te vergroten. Maar dat vergt uitgebreide training, en de bereidheid om te leren van andere sporten. Clubs kunnen me altijd bellen, ik help ze graag verder. Want: 'training is the opposite of hope'.

Tijs Rokers is econometrist en blogt voor De Zestien.