Femke Halsema.
Femke Halsema. © ANP

Femke Halsema invloedrijkste twitteraar van Top 200 invloedrijke Nederlanders

Femke Halsema is de meest invloedrijke twitteraar in de jaarlijkse Volkskrant Top 200 van invloedrijke Nederlanders, die morgen in de Volkskrant verschijnt. Haar twitternetwerk is kwalitatief beter dan dat van André Rouvoet en AVRO-directeur Willemijn Maas, de nummers twee en drie. Halsema heeft ook verreweg de meeste volgers, ruim 200 duizend.

Dat blijkt uit een onderzoek door bureau PeerReach in opdracht van de Volkskrant. De meting rangschikt personen die in de Volkskrant elite top 200 komen op de kwaliteit van hun volgers, dus niet per se op het aantal volgers. Voor het eerst is onderzocht wie van de personen in de jaarlijkse Volkskrant Top 200 van invloedrijke Nederlanders ook invloedrijk zijn op Twitter.

Actief
Niet iedere invloedrijke Nederlander blijkt even actief van Twitter gebruik te maken en zet hun netwerk niet in zoals het zou kunnen. Het aantal tweets telt niet mee voor dit onderzoek - zo kan Hirsch Ballin, ook al heeft hij maar vijf tweets, wel in deze top belanden.

Andere twitteraars in de Volkskrant Top 200 van 2012 met een hoogwaardig online netwerk zijn onder meer Pieter Broertjes (burgemeester van Hilversum),  Thom de Graaf (voorzitter HBO-raad), Wim Pijbes (directeur Rijksmuseum). 

Algemeen
Voormalig GroenLinks leider Halsema, dit jaar nieuw in de Top 200, is ook buiten de elite de invloedrijkste twitteraar. Zij troeft hier onder meer Frits Wester, Carice van Houten, Alexander Pechtold en Giel Beelen af.

PeerReach is een Amsterdamse startup die gespecialiseerd is in het analyseren van social media data. Op basis van een eigen algoritme heeft het bedrijf inmiddels zo'n 45 miljoen Twitteraccounts in kaart gebracht en gecategoriseerd in deelgebieden zoals politiek, bedrijfsleven, sport en wetenschap.

Top 25 invloedrijkste twitteraars in de Volkskrant Top 200 (Twitterlijst):

Morgen in het Volkskrantkatern Vonk en op Volkskrant.nl: de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.