Teruglezen liveblog: hoe Sandy aan land kwam in VS

Superstorm Sandy trok een spoor van verwoesting door de Verenigde Staten. Auto's dobberen door de straten van Manhattan, New York. De metro is ondergelopen. Een groot deel van de stad is in duisternis gehuld. De ontwikkelingen waren live te volgen.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. De meest bijzondere, schokkende, maar soms ook prachtige foto's van de superstorm en haar gevolgen verschijnen er online, maar zijn ze allemaal wel echt? Deze blog zocht het uit.

 2. Zeven metrotunnels en zes busgarages zijn in New York onder water gezet. Het is de ergste ramp ooit voor het openbaar vervoer in de grootste stad van de Verenigde Staten, zei directeur Joseph Lhota van de Metropolitan Transportation Authority (MTA).

  'Het metrosysteem van New York is 108 jaar oud, maar we hebben nog nooit zo'n verwoestende ramp meegemaakt als deze nacht'.

 3. Een update van CNN: nu in totaal 13 doden in de VS als gevolg van de zware tropische storm Sandy, en ruim 6,5 miljoen huishoudens zonder stroom.

 4. Angstige momenten voor de passagiers van het cruiseschip Disney Fantasy. Het schip werd heen en weer geslingerd als gevolg van de hevige winden door orkaan Sandy voor de kust van Miami. Meerdere passagiers maakten opnames (zie filmpje hieronder) van de schade die het natuurgeweld aanrichtte. Het water van het zwembad overspoelde het dek en sommige gangen, de inhoud van de winkelrekken kwam op de vloer te liggen, glasscherven lagen op de grond en meubilair kwam ondersteboven op andere plaatsen terecht. 'Personeelsleden met meer dan tien jaar ervaring vertelden ons dat dit de ergste nacht was die ze ooit hadden meegemaakt'.

 5. In Queens, New York heeft de brandweer haar handen vol aan diverse branden die daar zijn ontstaan als gevolg van kortsluitingen en omgevallen stroommasten. Volgens ABC News wilden veel mensen in eerste instantie hun huizen niet uit, maar deden dat alsnog toen de vlammen te dichtbij kwamen. De brandweer meldt overigens dat ze veel branden niet kunnen bereiken door het wassende water in de straten. 'Heel frustrerend vinden ze dat, want ze willen mensen redden', aldus een ABC-verslaggever.

 6. De helft van de oppervlakte van de stad Hoboken in New Jersey, die uitkijkt op Manhattan, staat onder water. Onder invloed van het afgaande tij zou het waterpeil de komende uren iets moeten zakken, maar vanaf 6 uur dinsdagochtend (plaatselijke tijd) wordt het opnieuw vloed. De waterstand is dan vergelijkbaar met die rond het hoogste punt vannacht. Hoe de nieuwe getijdecyclus uitpakt in ondergelopen stadsdelen, is mede afhankelijk van de regenval. Die was in en rondom New York de afgelopen uren beduidend minder dan gisteravond.

 7. De evacuatie vanuit het Tisch-ziekenhuis van New York University op Manhattan betreft vooralsnog 200 patiënten. Onder hen zijn 20 baby's van de afdeling neonatologie, veelal in couveuses. Sommige patiënten die beademing nodig hebben, worden voorzien van accu's naar buiten gebracht. De patiënten worden verspreid over andere ziekenhuizen in de buurt.

 8. Het dodental als gevolg van de storm is in de VS opgelopen tot ten minste twaalf. Ook in Toronto (Canada) kwam een vrouw om het leven. Het aantal huishoudens dat zonder stroom zit, is volgens CNN gestegen tot 5,3 miljoen, verspreid over elf staten.

 9. Volgens een nieuwe telling van het persbureau AP is het dodental als gevolg van de storm in de Verenigde Staten opgelopen tot tien. In onder meer Cuba en Haïti eiste Sandy de afgelopen dagen ten minste 67 mensenlevens.

 10. Voor de oudste kerncentrale van de VS, Oyster Creek in de staat New Jersey, is een alarm uitgevaardigd omdat het complex wordt bedreigd door de hoge waterstand als gevolg van de superstorm Sandy. De centrale is onlangs stilgelegd vanwege onderhoud. Het nu afgekondigde waarschuwingsniveau is, op een schaal die loopt tot 4, het op een na laagste.

Voorbeschouwing

Omwille van de leesbaarheid van dit liveblog, sluiten we het en gaan er in een nieuw liveblog verder. Het is nog nacht in de Verenigde Staten, van de berichten nu tot aan de eerste berichten van de omvang van de schade is orkaan Sandy hier te volgen.

Bedankt voor het volgen van dit blog.