Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Achter hem premier Rutte (archieffoto).
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Achter hem premier Rutte (archieffoto). © ANP

Timmermans: niet de bedoeling dat Ploumen minister van export wordt

Nederland moet een balans vinden tussen het bevorderen van handel en investeringen in ontwikkelingslanden. 'Anders loop je het risico dat je een minister van exportbevordering wordt.' Dat zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer in reactie op vragen over het ontwikkelingsbeleid van minister Ploumen.

PvdA-minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking liet zaterdag in de Volkskrant weten dat de 1 miljard aan bezuinigingen weliswaar 'pijnlijk' zijn, maar dat de schade kan worden beperkt door het opvoeren van de handel met arme landen. Dit is ontwikkelingshulp nieuwe stijl, aldus Ploumen.

Timmermans zei dat de opmerkingen van Ploumen als 'generiek' moeten worden beschouwd, en dat het niet betekent dat de hulprelatie met Ethiopië, waar de minister vorige week was, zal worden beëindigd. Handel wordt belangrijker, maar 'de hulprelatie met Ethiopië zal tot in de lengte van dagen blijven bestaan'. Maar, zei Timmermans, 'het doel van ontwikkelingssamenwerking is wel 'om zichzelf overbodig te maken'.

D66-Kamerlid Sjoerdsma beschuldigde minister Ploumen van 'oneliners, oneliners, oneliners' en vroeg zich af wat nu haar visie is. Timmermans antwoordde namens Ploumen dat die visie volgende maand in de Kamer wordt behandeld, maar dat de uitspraken van Ploumen in lijn zijn met een 'modern ontwikkelingsbeleid'. 'Zes van de tien snelste economische groeiers in de wereld komen uit Afrika. Die landen zitten niet meer te wachten op traditionele hulp, die willen stimulering van de handel en bescherming van hun investeringen.'

Volgens Ploumen is het tijd voor een nieuwe definitie van hulp. 'Het begrip ontwikkelingshulp zal uiteindelijk zelfs verdwijnen. De definitie is van begin jaren zestig. De wereld zag er toen anders uit. De meeste arme mensen wonen nu in middeninkomenlanden. In de toekomst zal het meer gaan om internationale samenwerking. Dit is een combinatie van handel, investeringen én hulp.'