Rasmussen in het geel tijdens de Tour de France van 2007.
Rasmussen in het geel tijdens de Tour de France van 2007. © AFP

'De wielerfans vragen zich af: waar hebben we naar zitten kijken?'

Sportcolumnist Jan Beuving zag deze week een toneelstuk over identiteitsvragen, en kon het niet los zien van de wielersport.

Deze week zag ik het toneelstuk 'Funzone' van toneelgroep Mugmetdegoudentand. Een intrigerende voorstelling over identiteitsverwisselingen en je verbergen achter vermommingen. De recensent van de Volkskrant die het stuk zag, was niet dolenthousiast, en vroeg zich na afloop niet af 'wie ben ik?' maar vooral: 'wat was dit?' Die vraag kwam bij mij ook op, maar in de tussentijd had ik wel genoten van de verwarring die de toeschouwer ten deel viel.

Eerder die dag had ik gekeken naar de persconferentie van Michael Rasmussen. Het was nieuws, en toch weer niet. Alle bekentenissen die tot nu toe gedaan zijn, van Armstrong tot Nelissen, van Lotz tot Rasmussen, lijken op elkaar, maar het zijn meerdere monosignalen die maar geen stereo willen worden. Het enige verschil met vroeger is dat nu juist de ontkenners opvallen. Fränk Schleck die deze week zei dat hij niet gebruikt had, dat was ronduit lachwekkend.

De wie-ben-ik-vraag uit het toneelstuk kun je zo projecteren op al die wielrenners uit de afgelopen twintig, wie zal het zeggen, de afgelopen honderd jaar. Wie waren deze mannen? We krijgen nu mondjesmaat te horen hoe hun dagen geordend werden in boekjes en telefoontjes van de dokter. Maar hoe waren ze thuis? Wat was er geacteerd? De glimlach op het podium was echt, maar waren er tranen onder de douche?

Wie een toneelstuk bezoekt, kan twee dingen doen: zich laten meevoeren, of constant denken: dit is een toneelstuk. Het is de wielrennerij lang gelukt om het publiek te veroveren, maar de illusie is doorbroken. En terwijl hetzelfde stuk verder gaat, moet het publiek weer gewonnen worden. Maar de wielerfans kijken vooral nog achterom, en vragen zich terugkijkend af: wat was dit?

Jan Beuving is liedtekstschrijver. Daarnaast schrijft hij korte blogs over sport. Hij volgt daarbij alle uithoeken, van amateurs tot professionals, van voetbal tot kaatsen, van de hoogste tot de laagste podia. Zijn sportblog is ook te lezen op zijn eigen site: www.kortoversport.nl. Volg Jan Beuving op Twitter: @janbeuving