De Speld: 'Slachtoffers vertraging terug in Nederland'
© EPA

De Speld: 'Slachtoffers vertraging terug in Nederland'

De drie Nederlanders die afgelopen maandag drie kwartier vastzaten in een Thaise trein, zijn vanmorgen veilig geland op Schiphol. De drie maken het goed en konden na de douaneformaliteiten meteen doorreizen naar huis. Dat schrijven Rudolf Julius en Steven van der Jagt van satirisch weblog De Speld.

De twee mannen en vrouw bevonden zich in de trein van Pattani naar Bangkok. Ter hoogte van het stadje Sufin Hoy kwam de trein plotseling tot stilstand. Oorzaak was een lawine die de voorgaande trein trof. Daarbij kwamen 256 Thai en 14 Cambodjanen om het leven. Met een vertraging van 45 minuten wist de trein via een alternatieve route toch Bangkok te bereiken.

Backpackster Irene van Dalsum (21) bevond zich in de achterste coupé toen de trein tot stilstand kwam. 'Op zo'n moment gaat er veel door je heen. Ik wilde bellen naar mijn familie om te zeggen dat alles goed met me was, maar de lijnen waren overbelast. Mijn familie heeft zeker twintig minuten in onzekerheid gezeten, ook omdat de ambassade op dat moment nog geen informatie had.'

Kopje koffie
De Nederlanders hebben geen goed woord over voor de opvang door de Thaise autoriteiten. 'Ze hadden ons op zijn minst een kopje koffie kunnen aanbieden', aldus Gerard Boerteling (67). 'In plaats daarvan lieten ze ons maar staan op dat station. Als we een aansluiting hadden moeten halen, zouden we die zeker gemist hebben. Wat dat betreft zijn we er nog goed vanaf gekomen. Helaas hebben sommige mensen minder geluk gehad.'

De drie moesten tot gisteravond wachten op de volgende vlucht naar Nederland. Op Schiphol werden zij opgewacht door familie en vrienden. De pers werd op gepaste afstand gehouden.

De Thaise koning Rama IX heeft in een telegram aan koningin Beatrix laten weten de vertraging en de gebrekkige nazorg te betreuren. Het staatshoofd belooft de hulpdiensten voortaan de juiste prioriteiten mee te geven.

Rudolf Julius en Steven van der Jagt zijn redacteuren van satirisch weblog De Speld.