De Volkskrant-advertentie Goed Volk.
De Volkskrant-advertentie Goed Volk. © De Volkskrant

Jan Bennink: 'Goed volk schreeuwt wel!'

Er gaat een boel mis in Nederland, constateert columnist Jan Bennink. De Volkskrant-reclame 'Goed Volk Schreeuwt Niet' is daarom volgens hem misplaatst. 'Nu is het moment om te schreeuwen.'

Een hipster met een krullenkop kijkt me streng aan vanachter het glas van een Amsterdamse abri. 'Goed volk schreeuwt niet' staat in sierlijke letters over zijn hippe jas. Mijn Saab vliegt ondanks de winterbanden bijna uit de bocht. Dit moet een grap zijn. Maar nee, nee! Het is een reclame voor De Volkskrant.

Uitgerekend mijn Volkskrant probeert het 'volk' wijs te maken dat het niet gepast is om te schreeuwen, als je bij 'goed' wilt horen. 

Uitgerekend mijn Volkskrant impliceert dat het beter is om zachtjes te praten, te fluisteren, met respect voor God, Allah en koningin, voor ministers en vaderland. Voor Van Rompuy, graaiende bestuurders en falende bankdirecteuren in kastelen.

Stil zijn, iPodje aan, Rihanna luisteren en je grote bek houden, is dat het devies? Et tu, Philippe Remarque?

J.P. Geelen kan tevreden zijn met zo'n krant. Ik niet. 

Als er één moment is in de naoorlogse vaderlandse geschiedenis om je longen uit je lijf te krijsen, te schreeuwen tot je keel bloedt, dan is dat nu.

Nu lees ik in Daily Mail dat er een een EU organisatie komt die al onze gegevens mag inzien. Inclusief de medische.

Nu hoor ik dat er een vaste EU-spion in Den Haag komt zitten om onze uitgaven te controleren.

Nu hoor ik onze eigen Neelie Kroes zeggen 'dat Europa te belangrijk is om aan politici over te laten', een uitspraak waarvan ik oprecht dacht dat hij van Adolf Hitler was.

Nu hoor ik dat politieke partijen voortaan eerst op eurofilie worden gekeurd alvorens ze, de facto, iets met wel of geen geld krijgen, in het Europees parlement worden toegelaten.

Nu zie ik dat er sinds 2009 niks door politiek Den Haag is geregeld is om exorbitante bonussen van bankiers aan te pakken.

Nu zie ik dat er nieuwe zorgplannen komen die draconische gevolgen gaan hebben voor zieken, gehandicapten en hun verzorgers.

Nu hoor ik dat de EU twee miljoen euro uittrekt van uw belastinggeld om uw vrijheid van meningsuiting te dwarsbomen op sociale media.

Nu is het moment om te schreeuwen. En niet vanuit de leunstoel of vanaf de canapé.

Bas Heijne, nota bene van NRC, heeft gelijk. Dat we het wel lekker vinden zo, al die dode woede. Daar moeten we vanaf.

We gaan dus de straat op. Ik wel. Woensdag 13 februari om vier uur 's middags sta ik midden op het Binnenhof met m'n zelfgevouwen megafoon. En als ik dan nog durf, zal ik schreeuwen, schreeuwen en nog eens schreeuwen. Schreeuw mee! Tegen de EU, tegen haar dociele vazallen in Den Haag en ook een beetje tegen de Volkskrant.
Want goed volk schreeuwt wel! 

P.S. Goed volk dat verhinderd is of te ziek, kan beginnen bij burgerforumeu.nl.

Jan Bennink is reclameman, publicist en columnist voor Volkskrant.nl