Heleen van Royen.
Heleen van Royen. © anp

Zomerzonde 16: Een foto van Heleen van Royen in een onderbroek - een witte deze keer

Vechtscheidingen van de eeuw, liefdesbaby's en -vakanties, ontrouw en tragische sterfgevallen: de showbizz kent geen zomerstop. Martine de Jong & Paul Onkenhout verbazen zich en houden elkaar op de hoogte. In brief 16: waarom plaatst de succesvolste schrijfster van Nederland voor de derde keer een (half)naaktfoto van zichzelf op Twitter?

Martine, je moet even snel op Twitter of Facebook kijken naar een foto van Heleen van Royen in haar onderbroek; een witte. Meer kleren heeft ze niet aan.

Omdat je misschien helemaal geen zin of tijd hebt om te kijken naar een foto van Heleen van Royen in een witte onderbroek, zal ik een beschrijving geven. De foto biedt zicht op de achterzijde van de succesvolle schrijfster. (Succesvol, ja. Van De Gelukkige Huisvrouw werden een half miljoen exemplaren verkocht en het boek werd in een stuk of twintig talen vertaald.)

Op de foto zien we hoe Van Royen zichzelf fotografeert. Ze maakte daarbij gebruik van de spiegel. Ze is ook alweer 47, Van Royen, maar nog steeds is ze gezegend met een lichaam dat door het grootste deel van haar bijna 45 duizend volgers op Twitter en haar ruim zevenduizend Facebookvrienden vermoedelijk gretig is bekeken. Op de achtergrond is trouwens een schilderij van een oog te zien. Symbolisch!

'Ach ja, het is zondag, je bent heel ver weg. #spiegelfoto #waaromookniet'  is op Twitter de tekst bij de foto. Wie de man (vrouw?) is die 'heel ver weg' is, weet ik niet. Laten we maar hopen dat ze het woord tot Ton richt, haar man. De hashtag 'spiegelfoto' is goed gekozen, maar bij 'waaromookniet' schieten mij meteen een paar vragen te binnen, waarvan de belangrijkste 'waarom wel' is.

Martine, jij bent ook een vrouw. Waarom zet een 47-jarige schrijfster, moeder van twee kinderen en echtgenote van Ton, een foto van zichzelf op Twitter waarop ze alleen een witte onderbroek draagt? Waarom deed ze precies hetzelfde al eens twee maal eerder, al fotografeerde ze toen haar voorzijde en was de onderbroek grijs, respectievelijk zwart? Waarom liet ze zich destijds eigenlijk door Playboy fotograferen?

Wat is dit? Een pr-stunt? Een melige zondagmiddaggrap? Een schreeuw om aandacht? Drie weken lang buigen we ons nu al over de showbizz en aanverwante delen van de wereld en nog begrijp ik er niks van. Dat geeft te denken, toch?

Martine de Jong antwoordt morgenochtend.

Lees hier de brief terug waarop Paul Onkenhout antwoord geeft