Oranje door oerwoudgeluiden al even gesprek van de dag in Europa
© ANP

Oranje door oerwoudgeluiden al even gesprek van de dag in Europa

Een dag voor het eerste optreden was het Nederlands elftal op de Europese titelstrijd in Polen en Oekraïne al even het gesprek van de dag. Achteraf bleek dat de spelers zich op de openbare training van woensdag hadden geërgerd aan oerwoudgeluiden uit het Poolse publiek. Dat leidde internationaal tot tal van reacties.

De KNVB diende echter geen klacht in bij de Europese voetbalbond UEFA. 'De UEFA is wel op de hoogte dat er tijdens de open training van het Nederlands elftal enkele racistische geluiden waren te horen', stelde de bond. 'Mocht dit bij andere trainingssessies weer gebeuren, dan overweegt de UEFA maatregelen te nemen om de spelers hiertegen te beschermen.'

Bij herhaling overweegt de instantie wel maatregelen bij de trainingen. 'Je kunt dan denken aan meer stewards of het verwijderen van de amokmakers. Dit soort scenario's worden echt pas ingezet als laatste optie', aldus de woordvoerder.

Ruud Gullit betreurde het incident, zo liet hij in Polen weten. 'Het is triest dat we nu over racisme moeten praten', zei de voormalige Nederlands international vlak voor het begin van het EK in Warschau. 'Ik hoop vooral dat dit een incident was. Het is jammer dat een aantal mensen het EK voor iets negatiefs gebruikt.'

Het gebeurde allemaal voorafgaand aan het openingsduel tussen Polen en Griekenland, dat na een korte openingsceremonie voor een enthousiast publiek in Warschau begon.

Evenals Oranje kwam ook Duitsland aan in Oekraïne, voor de eerste wedstrijd tegen Portugal. De technische staf van de EK-favoriet meldde dat verdediger Per Mertesacker volledig is hersteld van een blessure die hij een dag eerder op de training opliep. Tijdens de oefensessie was de verdediger in botsing gekomen met Jérome Boateng.