FC Utrecht laat zich foppen door Luxemburgse semiprofs
© ANP

FC Utrecht laat zich foppen door Luxemburgse semiprofs

FC Utrecht is al in de tweede voorronde van de Europa League uitgeschakeld. De ploeg van trainer Jan Wouters speelde donderdag in eigen stadion met 3-3 gelijk tegen FC Differdange 03.

Utrecht was door drie doelpunten van Jacob Mulenga in de tweede helft op een voorsprong van 3-1 gekomen, maar gaf dat voordeel in het laatste halfuur weer uit handen. De formatie kan zich daardoor volledig op de competitie richten.

De ploeg verloor deze zomer met Mike van der Hoorn (Ajax), Jan Wuytens (AZ), Anouar Kali (Roda JC) en Nana Asare (AA Gent) vier bepalende spelers, maar dat mag geen excuus voor het optreden zijn. Wouters had de eerste wedstrijd in Luxemburg omschreven als de slechtste onder zijn leiding en hij kon de eerste helft in de Galgenwaard daar moeiteloos bij optellen. Utrecht speelde in een te laag tempo en had geen idee hoe het spits Mulenga moest bereiken.

Differdange kon achterover leunen en wachten op een foutje van Utrecht. Dat kwam er na 26 minuten, toen Kai Heerings zijn hoofd introk na een voorzet van de rechterkant, waardoor Omar Er Rafik vrij kon inkoppen: 0-1. De aanvaller had ook in Luxemburg al twee keer gescoord. Utrecht kwam met het nodige fortuin nog voor rust langszij. Doelman Julien Weber schatte een lange trap van centrale verdediger Gévero Markiet, die meedeed omdat de nieuwe aanwinst Timothy Derijck nog niet speelgerechtigd is, volledig verkeerd in. Mulenga kon simpel binnen tikken (1-1).

De thuisploeg, die zich vorig seizoen via de play-offs had geplaatst voor Europees voetbal, leek de zege 10 minuten na rust zelfs al veilig te hebben gesteld, na twee doelpunten van opnieuw Mulenga. Dankzij Heerings kwamen de Luxemburgers echter terug. De centrumverdediger gaf heel dom een strafschop weg, die vervolgens door Geoffrey Franzoni werd benut.

Utrecht moest door die stand nog een keer scoren en nam achterin meer risico. Dat kwam de ploeg duur te staan. Yannick Bastos vuurde 20 minuten voor tijd de gelijkmaker binnen, nadat Omer Bishevac al de paal had geraakt. Utrecht zette nog wel aan tegen de vermoeide semi-profs, maar de vereiste twee doelpunten werd niet meer gemaakt. Onder luid gejoel van de eigen aanhang dropen de spelers af.