Locadia (r) wordt gefeliciteerd door Hiljemark en Wijnaldum.
Locadia (r) wordt gefeliciteerd door Hiljemark en Wijnaldum. © ANP

Koele Locadia schiet PSV met hattrick naar De Kuip

Voor de tweede opeenvolgende keer heeft PSV de finale van het toernooi om de KNVB-beker bereikt. In Zwolle werd PEC vrij gemakkelijk opzij gezet door de formatie van coach Dick Advocaat, 3-0. Een hoofdrol was weggelegd voor Jürgen Locadia, op papier de derde spits van PSV. Hij maakte alle doelpunten. Vorig seizoen won de Eindhovense club de cup, na de zege in de Kuip op Heracles Almelo.

Locadia kwam door een samenloop van omstandigheden in beeld voor het duel met PEC. Jeremain Lens was geschorst, na het spraakmakende incident afgelopen weekeinde na afloop van de wedstrijd bij Feyenoord. Vervanger Tim Matavz bleek vlak voor de aftrap niet te kunnen aantreden. De Sloveen was grieperig.

Het moet gezegd, Locadia pakte zijn kans. Na iets meer dan een half uur had het 19-jarige talent al twee keer gescoord en het duel min of meer beslist. Beide treffers kwamen tot stand op het randje van buitenspel, of wellicht net daarover. Ook werden ze telkens ingeleid door goed inzicht van Georginio Wijnaldum.

Na 16 minuten werd de oud-Feyenoorder door een bekeken pass van Mark van Bommel alleen op de Zwolse doelman Diederik Boer afgestuurd. Wijnaldum behield het overzicht en legde breed op Locadia. In de 34e minuut lanceerde hij zijn jonge ploeggenoot met een fraaie trap vanaf het middenveld. Ook toen was het raak.

Zwolle, dat recentelijk in de competitie PSV in eigen huis had verslagen, deed toch aardig mee. Aanvankelijk had de formatie van trainer Art Langeler zelfs een overwicht. Veel kansen leverde dat echter niet op. Behoudens een schietkans van Arne Slot gaven de Brabanders weinig weg. In de uitval waren ze daarentegen zelf wel dreigend.

Met twee nieuwe gezichten (Fred Benson en Bart van Hintum) én meer overtuiging begon PEC aan de tweede helft. Dat leidde meteen tot aardige kansen. Mateusz Klich zag zijn schot via de lat over het doel stuiteren. Een kopbal van Denni Avdic werd nog maar net door Marcelo van de lijn gehaald.

Daarna kostte het PSV niet overdreven veel moeite meer de wedstrijd te controleren. Enkele minuten voor tijd maakte Locadia ook nog zijn derde. Deze keer op aangeven van Oscar Hiljemark.