Slordig Ajax op halve kracht naar zege in Waalwijk
© ANP

Slordig Ajax op halve kracht naar zege in Waalwijk

Ajax kon het zich zondag in de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk permitteren om een halve snipperdag te nemen. De nummer 2 van de Eredivisie hoefde zich nauwelijks in te spannen voor een eenvoudige zege (2-0). Zo bleef de formatie uit de hoofdstad in het spoor van koploper PSV, dat volgende week met een voorsprong van 3 punten op bezoek gaat bij Feyenoord.

Ajax hoefde niet eens naar de hoogste versnelling te schakelen om het duel al voor rust te beslissen. Niklas Moisander opende in de 22e minuut de score, nadat Siem de Jong een hoekschop handig had verlengd (0-1). Christian Eriksen speelde in de 40e minuut eerst met Michael Lamey en verschalkte vervolgens doelman Jeroen Zoet (0-2).

Ajax startte met een compleet andere voorhoede in vergelijking met het duel van afgelopen donderdag met Steaua Boekarest. Trainer Frank de Boer verwees Kolbeinn Sigthorsson en Isaac Cuenca naar de bank omdat hij het tweetal na langdurig blessureleed nog niet te zwaar wil belasten. De 18-jarige Viktor Fischer kreeg rust omdat hij nog moet wennen aan een overvolle kalender met drie duels in de week.

Daarom acteerde De Jong weer eens in het centrum van de aanval en kregen Jody Lukoki en Derk Boerrigter een kans op de flanken. Beide vleugelspitsen lieten onbedoeld zien waarom ze tot de tweede keus van Ajax behoren. Boerrigter verscheen op het hobbelige veld van zijn oude club voor rust drie keer oog in oog met Zoet. Hij dwong de keeper van Jong Oranje slechts eenmaal tot een redding. Lukoki kreeg de lachers op de hand toen hij de bal na enkele opzichtige schijnbewegingen verloor.

Het krachtsverschil tussen RKC en Ajax was zo groot dat het leek alsof de thuisclub zich gewillig naar een nederlaag liet spelen. Toch kregen de Brabanders na een uur een prachtige gelegenheid om de ongelijke krachtmeting weer van een beetje spanning te voorzien. Robert Braber mocht een strafschop nemen nadat Toby Alderweireld een voorzet van Rodney Sneijder met zijn hand had geblokt.

Braber schoot vanaf 11 meter echter zo zacht op doel, dat Kenneth Vermeer niets eens veel moeite hoefde te doen om de bal te stoppen. De doelman van Ajax bleef even later ook attent toen Mart Lieder gevaarlijk in zijn buurt verscheen. Trainer De Boer had toen al van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook Eriksen en Daley Blind wat rust te gunnen. Ze maakten plaats voor Mitchell Dijks en Thulani Serero.